Mai repede ca lumina? Un jet puternic de plasma emis de o gaura neagra supermasiva din centrul galaxiei M87 sfideaza legile fizicii

Astronomii au observat un jet neobisnuit de plasma care pare sa se deplaseze mai repede decât viteza luminii, ceea ce sfideaza legile fizicii.

În galaxia M87, care s-a format prin unirea a doua galaxii, astronomii au observat un jet fierbinte de plasma care s-a format atunci când gazul captat de gaura neagra din centrul galaxiei M87 s-a încalzit si a fost expulzat de câmpul magnetic al gaurii negre.

Jet-de-plasma-emis-de-gaura-neagra-din-centrul-galaxiei-M87
Jet-de-plasma-emis-de-gaura-neagra-din-centrul-galaxiei-M87

Aceasta observatie astronomica ne-ar putea ajuta sa întelegem mai bine gaurile negre supermasive din centrul galaxiilor si cum s-au format galaxiile.

În anul 1918 astronomul Heber Curtis a fost primul care a observat un jet luminos care era conectat la galaxia M87. Jetul luminos a fost observat cu ajutorul instrumentelor astronomice de la acea vreme deoarece acesta se întindea pe o distanta uriasa de 6.000 ani-lumina.

Între anii 1995 si 1999 astronomii au monitorizat evolutia jetului de plasma emis de gaura neagra din centrul galaxiei M87 cu ajutorul telescopului spatial Hubble si dupa patru ani de observatii au constatat ca acesta se deplaseaza spre exteriorul gaurii negre cu o viteza mai mare decât viteza cu care a fost emis de gaura neagra. Acest lucru înseamna ca jetul de plasma s-ar putea deplasa cu o viteza mai mare decât viteza luminii.

În anul 2013, dupa 13 ani de observatii astronomice efectuate cu ajutorul telescopului spatial Hubble, astronomii au calculat ca jetul de plasma pare sa se deplaseze cu o viteza de aproape cinci ori mai mare decât viteza luminii.

Mai mult, jetul de plasma se îndeparteaza de gaura neagra printr-o miscare în spirala, ceea ce ridica noi semne de întrebare cu privire la cauza acestui fenomen misterios.

Galaxia M87 nu este singura în care astronomii au descoperit astfel de fenomene neobisnuite. Desi cauza acestor fenomene reprezinta o enigma, observatiile astronomice îi ajuta pe oamenii de stiinta sa înteleaga mai bine rolul gaurilor negre în formarea si distrugerea galaxiilor.

Sursa: Futurism