Mexic, o mafie relativ noua
Tierra Caliente, in statele Guerrero si Michoacan aflate pe coasta mexicana a Pacificului reprezinta “regatul” Familiei Michoacana, considerata de americani drept una dintre cele mai periculoase organizatii de narcotraficanti. Liderul ei este Nazareno Moreno Gonzalez, zis El Chayo dar cunoscut mai bine ca “El mas loco”, Nebunul nebunilor, in vreme ce seful militar, pentru moment, este Servando Martinez, alias “La Tuta”, un “specialist” in traficul de droguri cu Statele Unite: pachete de coca si mai ales amfetamine, produse in cantitati industriale in zeci de laboratoare bine ascunse.
Fata de alte carteluri ale drogurilor, acesta prezinta unele caracteristici inedite: intai de toate faptul ca este relativ „tanar”. Politia dateaza nasterea organizatiei in septembrie 2006, cand un commando a luat cu asalt un bar din Urupuan, transformandu-l intr-o baie de sange. Inainte de a-si lua picioarele la spinare, killerii nu au uitat sa „se semneze”, lasand un bilet in care precizau ca „Familia nu ucide pentru bani, nu ucide femei, nu ucide nevinovati, ii pedepseste doar pe cei care-o merita. Este Justitia Divina” . Si aici apare adevaratul element de noutate: membrii organizatiei se considera niste justitiari, pusi de Dios in slujba celor sarmani. Probabil initial asa o fi fost. Cel putin in parte. Expertii americani in fenomenul criminalitatii organizate considera ca banda este posibil sa se fi nascut in urma fuziunii dintre mediile criminale si elemente ale unei militii rurale decise sa puna capat atacurilor traficantilor din Cartelului Golfului si cel asa-numit al Mileniului. De la care, ulerior, si-ar fi insusit metodele si mijloacele pentru a da lovitura pe lucrativa piata a stupefiantelor.
Codul onoarei, amfetamine si cocaina
Il Lleader maximo, El mas loco, este cel care a introdus in organizatie un inflexibil cod al onoarei, care interzice membrilor consumul drogurilor si al alcoolului si ii obliga la lecturarea Bibliei – in „barlogurile” mafiote au fost gasite mai multe exemplare -, si a cartilor autorului evanghelist american John Eldredge. De asemenea, soldatii din clan sunt adeseori constransi sa invete pe dinafara textele si scrierile Nebunului nebunilor, aforisme asezonate cu precepte religioase. Un mix straniu de New Age si crestinism, din care nu lipsesc aluzii la concepte precum redescoperirea Naturii si a valorilor „sanatoase”. Tot El mas loco finanteaza periodic cursuri de indoctrinare a oamenilor sai, „inroland” misionari pusi sa conduca sedinte de „intarire a spiritului si a mintii”.
Din „respectabila” postura de „pavaza impotriva sufletelor rele”, Familia a intarit legaturile cu puterea politica in statele Guerrero, Michoacan si in districtul federal. Acordurile, initial secrete, au iesit la iveala in urma arestarii in luna mai a acestui an a 10 primari si alti 9 ofiteri din politia locala. Raidul a fost precedat de o alta operatiune a echipei anti-drog in care numarul 2 al clanului mafiot, Rafael Hernandez, a fost „deranjat” si arestat pe cand lua parte la un botez.
„Cavalerii” Justitiei Divine demonstreaza insa cu varf si indesat ca Justitia pamantenilor nu-i intereseaza. Recent, dupa capturarea catorva oameni, au reactionat cu o vendetta sangeroasa: zeci de agenti de politie si rudele lor au fost macelariti. „Predilectia” pentru pedepsirea fortelor de ordine este evidenta: in cadrul unui alt complot ei au reusit sa elimine alti 12 politisti, un macel in urma caruia „mesajul” lasat pe un biletel a fost fara echivoc: „Sa vedem acum daca veti mai incerca sa ne arestati oamenii”.
Cea pentru mesaje este o alta pasiune a organizatiei care, probabil pentru a face lucrurile „ca la carte” dispune chiar de un specialist in „relatii publice”, pe nume Dionisio Plancarte, El Tio, Unchiul. Acesta trimite comunicate in redactiile ziarelor, cumpara spatiu publicitar, face propaganda pe net, le organizeaza interviuri prin telefon boss-ilor mafioti, in general are grija de tot ce inseamna biroul de presa al cartelului, impunand un stil standar de comunicare si chiar o culoare „corporate”, verdele, pentru afisele lipite pe ziduri si poduri. Ultima gaselnita mediatica l-a avut drept protagonist pe seful militar La Tuta, care a negat ca ar fi planificat represaliile impotriva fortelor de ordine, oferindu-i presedintelui mexican Felipe Calderon (originar din Michoacan) sansa unui armistitiu, dar reafirmand totusi ca oamenii lui nu vor permite ca alte bande rivale sa puna piciorul pe Tierra Caliente. Un adevarat specialist in PR, El Tio si-a facut in schimb cunoscuta dorinta de a crea locuri de munca pentru oamenii din zona si de a finanta construirea de scoli si biblioteci, bineinteles tot drept omagiu adus viziunii pseudo-mesianice a bossului sau.
Debarcarea aliatilor
Dusmanii de moarte ai Familiei sunt Los Zetas, mercenarii aflati pe statul de plata al Cartelului Golfului. Pe vremuri faceau afaceri impreuna, astazi fac doar schimb de focuri. Cu decapitari, executii, rapiri, atacuri cu arsenal de razboi. Surse din Statele Unite considera ca recent El mas loco ar fi semnat o alianta cu super-nasul drogurilor El Chapo Guzman, sef in Cartelul Sinaloa, un acord menit a permite Familiei sa-si creasca activitatile criminale, in mod deosebit traficul de amfetamine, pe doua trasee: primul este axa Tijuana-San Diego-Los Angeles; al doilea El Paso- Houston-Atlanta. In baza unor anchete recente ale DEA, miscarea criminala ar avea deja „reprezentante” in cel putin 30 de orase din Statele Unite, intinzandu-si de asemenea tentaculele si in Belgia, Olanda si chiar China, o indicatie clara ca din fenomen local, network-ul s-a transformat intr-o entitate cu ambitii internationale. De altfel, expansiunea este marcata de stirea trimiterii unor emisari in tarile asiatice si in Orientul Mijlociu, cu misiunea secreta de a cumpara produsele chimice necesare productiei de «ice», diminutivul dat amfetaminelor.
Dupa modelul altor realitati din lumea mexicana a narcotraficantilor, Familia are o structura centrala hegemonica, din care apoi se deznoada alte „ramuri”, adeseori confundate si intrepatrunse unele cu altele. De exemplu, pe parcursul lui 2008 au avut loc niste micro-scindari de sefia istorica, cunoscuta sub numele de Los Sierras, surse din interiorul serviciilor de intelligence identificand patru factiuni: Los Historicos, ramasi aliatii Los Zetas; Los Extorsionistas, comercianti si agricultori interesati sa impuna biruri pe orice activitate in regiunea Michoacan; Los Cobradores de deudas, „recuperatorii” aliati cu cartelurile Milenio si Sinaloa; si un al patrulea filon dedicat in totalitate „distributiei” de filme piratate.
Aceasta paleta de activitati economice diversificate garanteaza incasari importante, iar in apararea acestui aparat, „gang”-ul isi desfasoara o militie proprie, alcatuita din peste 9.000 de soldati, bine antrenati si inarmati pana-n dinti cu mitraliere, cumparate evident de peste granita, din Statele Unite. In unele zone din Michoacan, banditii indraznesc chiar sa imbrace uniforme cu sigla FM cusuta la piept si folosesc masini care seamana izbitor cu cele din dotarea politiei. O alta manevra pentru a se propune drept o contra-putere alternativa celei de stat. Pentru ca, oriunde autoritatile lasa o bresa, familia este gata sa preia puterea si sa-si afirme, in felul ei propriu, „utilitatea sociala”. Doar o filosofie perversa, care-i insa ii permite lui El mas loco sa-si extermine dusmanii, adaugand victimele „Justitiei divine” la cele ale razboiului dintre carteluri si strangand incet dar sigur latul in jurul Mexicului. Peste 10.000 de morti din 2006 pana in clipa de fata si numaratoarea continua.