Sa fii fericit este un mod de viata, nu o stare de moment
Fericirea este ceea ce ne dorim. Având ratiune, întelegem ca viata e scurta, iar neplacerile ne-o fac dificila.
Obiceiurile au o influenta majora asupra vietii noastre. Ele determina prezenta sau absenta fericirii.
Mai mult decât atât, trebuie sa facem o diferenta clara între depresia clinica si nemultumirea cronica.
Depresia este o dezechilibrare chimica în creier, în timp ce nefericirea este lipsa unei pozitii clare în viata care apare în anumite conditii determinate de deciziile noastre. Nefericirii, asemeni depresiei, îi poate fi stabilita o diagnoza si un anumit tratament.
Mai jos îti voi prezenta 12 obiceiuri, care îti pot aduce nefericirea la usa, si metode prin care ai putea scapa de ele:
1. Plângerile cronice
Oamenii fericiti si cei de succes rareori se plâng. Se pare ca plângaciosii cronici întotdeauna gasesc motive pentru a evidentia ceva negativ, chiar si atunci când oamenii din jurul lor sunt fericiti. Toti întâlnim greutati, însa pâna la urma aceste greutati sunt ale noastre – meritate sau nu, dorite sau nu.
Trebuie sa cautam solutii pentru problemele din viata noastra, nu sa ne plângem ca nu vedem nicio lumina la capatul tunelului.
2. Ne criticam pe noi si pe cei din jur
Gândurile noastre si modul în care vorbim despre noi ne determina sa ne apreciem sau nu. Nota pe care ne-o dam este o componenta importanta a fericirii noastre. Sa ne simtim bine si sa vorbim despre noi doar lucruri pozitive este un drept pe care îl avem fiecare.
Trebuie sa ne recunoastem greselile, sa le acceptam si sa trecem peste… fara sa fim prea duri în dialogul cu noi însine. Mai mult, trebuie sa acceptam dreptul celor din jur de a-si trai viata asa cum îsi doresc fara sa îi criticam.
3. Viata traita dupa criterii materiale
Traim într-o lume a valorilor materiale, unde suntem atacati de anunturi despre ultimele modele de automobile, gadget-uri si credite: aceste perspective s-ar parea ca ne ofera o sansa la o viata mai buna. Sa nu crezi acest lucru nici o secunda. Atunci când îti cumperi un produs nou, traiesti o emotie de moment, însa ea nu este naturala. Ai auzit vreodata de termenul „îndoielile cumparatorului”? El exista în creierul nostru.
În loc sa mergi la shopping, ai putea sa faci ceva care nu are nevoie de bucata dreptunghiulara de plastic. De exemplu ai putea face sport, sa citesti, sa te joci, sa scrii etc…sa faci ceva fara sa faci alte datorii.
4. Dependente negative
Majoritatea lucrurilor, utilizate în limite normale, mâncaruri, bauturi, distractii, când devin foarte importante în viata ta, sunt o problema. Din pacate, foarte multi oameni buni au murit din cauza dependentei de alcool sau de droguri. Sa iei masuri de urgenta si sa înlaturi orice tip de viciu, pentru ca si acest obicei este un soi de sclavie!
Regretele nu sunt doar zadarnice, dar sunt si foarte periculoase. De foarte multe ori cercetarile arata ca gândurile negative care apar periodic în urma anumitor decizii luate în trecut ne supun unui stres cronic si depresiilor.
Potrivit cercetatorilor, exista 4 motive prin care putem sa luptam cu regretele:
1) sa învatam din greseli, dar sa nu devenim dependenti de ele;
2) daca nu putem schimba o situatie, atunci sa renuntam la ea;
3) sa ne convingem ca nu avem un sentiment de vinovatie prea puternic;
4) sa gândim pozitiv despre acea situatie.
6. Ne facem griji pentru viitor
De atâtea ori auzim ca viitorul nostru depinde de noi. Ce trebuie sa facem este sa ne traim viata în prezent la maximum, sa savuram toate momentele si sa ne utilizam toate drepturile pe care le avem.
Crezul omului fericit este sa traiasca în prezent. Atunci când întâlnim greutati, sa trecem peste ele. Sa savuram viata în prezent, experienta va veni odata cu anii.
7. Teama prea mare
Da, frica poate fi un constructor perfect al nefericirii. Pentru a întelege acest lucru, trebuie sa ne întoarcem în acel moment în care a aparut sentimentul de frica. Altfel spus, nu trebuie sa permitem fricii sa puna stapânire pe noi.
Tine minte: suntem suma gandurilor noastre. Nu suntem construiti din frica, griji, nelinisti si alte gânduri negative.
8. Sa ne amânam realizarea viselor si a dorintelor
Ne putem scufunda cu usurinta în rutina: lucru, mâncare, somn si uneori distractie. Însa aici apare o problema: nu ne exploatam talentele si capacitatile si practic distrugem ceea ce ar fi însemnat schimbarea radicala a vietii noastre.
Cea mai dificila parte a drumului catre vise si realizari este primul pas. Dupa ce vom face acest pas vom vedea care sunt posibilitatile si ce ne asteapta.
9. Bârfele
Nimic nu distruge încrederea si fericirea mai repede ca bârfele despre altcineva. Pâna la urma, de ce o persoana fericita, care are încredere în sine, va vorbi despre cineva?
Bârfele trebuie sa fie spuse doar de elevi în pauzele dintre ore, dar sigur nu printre adulti – astfel nu vei avea cum sa îti faci o viata fericita.
Supararile pe cei din jurul nostru aduc un dezechilibru în viata noastra. Toti am întâlnit persoane ale caror comportamente ne-a indispus. Însa trebuie sa tii minte: fericirea ta este mai presus decât mârlania lor.
Trebuie sa ierti, sa uiti sau sa ignori… si sa mergi mai departe.
11. Alimentatie nesanatoasa
Orice nutritionist îti va spune ca mâncarea este o placere de moment.
Problema este ca mâncarea îti poate cauza o stare de spirit proasta, kilograme în plus, depresie, lipsa de energie si productivitate. O dieta echilibrata va avea un efect invers – îti va aduce mai multa energie, silueta perfecta, activitate mentala eficienta si productivitate sporita.
Daca vei mânca sanatos vei arata perfect si te vei simti minunat.
12. Exagerarea problemelor
Atunci când suntem nemultumiti si nesatisfacuti – reactiile noastre depind în totalitate de emotiile noastre. Altfel spus, întrecem limitele. Pentru ca exact în acele momente functioneaza emisfera dreapta a creierului care raspunde de emotii.
În loc sa faci din tântar amasar, trebuie sa faci un pas înapoi, sa analizezi obiectiv problema si sa cauti solutii pentru ea.