marți, iulie 16, 2024
Psihologie

Ce trebuie sa faci acum ca peste cinci ani sa fii mandru de tine

Aceasta întrebare a fost pusa în cadrul unui sondaj pe o retea de socializare. Din sutele de raspunsuri, le-am ales pe cele mai populare si mai importante. Iata lista celor 21 de lucruri pe care trebuie sa le faci pentru ca peste 5 ani sa fii multumit(a) de tine.

1. Fa in fiecare zi ceva memorabil

În discursul sustinut în cadrul unei conferinte TED, antreprenorul Dustin Garis a povestit despre calatoriile sale în lume si a gasit raspuns la întrebarea „Unde pleaca timpul?”. Raspunsul l-a gasit în Rusia, acolo unde un cercetator cu numele Pavel i-a spus: „Viata nu sunt zilele pe care le traiesti, ci zilele pe care le tii minte”. Dupa aceasta Dustin s-a gândit mult asupra experientei de viata, cum sa îsi faca fiecare zi memorabila – sa îmbrace ciorapi veseli, sa ia cu sine o capra la conferintele TED si sa faca ale lucruri haioase, nebune si memorabile, care îl vor ajuta sa deosebeasca o zi de alta.

Începe sa faci aceste lucruri chiar acum – este o investitie buna într-un viitor fericit si chiar si în prezent.

2. Nu îti pierde timpul pe retelele de socializare si pe jocurile online

Acest sfat se regasea în apropie fiecare al treilea raspuns la sondaj. „Închide-ti contul de Facebook”, „Observa cât timp petreci pe retelele de socializare” si altele.  Tot mai multe persoane înteleg cât de mult timp petrec pe Internet si cum asta le influenteaza munca si viata personala.

Daca petreci online aproape 2 ore în fiecare zi, în cinci ani se vor aduna 1.780 de ore, iar asta înseamna 74 de zile. Daca vei petrece 15 minute, vei obtine 456 de ore, iar asta înseamna 19 zile. Eu sunt de parere ca aceste zile pot fi utilizate altfel.

3. Fa sport

Este un alt sfat foarte popular. Un mod de viata sedentar, pe care îl au persoanele care lucreaza în birouri si freelancer-ii, te pot transforma într-un adevarat urias. Trebuie sa faci sport pentru sanatate si pentru a trai din plin. Sportul te va ajuta sa îti simti corpul tânar si puternic, sportul înseamna emotii pozitive si satisfactie de la miscare.

4. Citeste

Este probabil cel mai popular sfat. Citeste câte 15, 20, 30 de minute în fiecare zi. Citeste o carte timp de o saptamâna, citeste literatura stiintifica si carti despre dezvoltarea personala, literatura artistica, de la clasica la SF. Citeste, citeste, citeste.

5. Investeste si afla ma imulte lucruri despre bani

Alegând o destinatie buna pentru investitii, peste cinci ani vei putea sa-ti îmbunatatesti semnificativ  situatia financiara. Pentru a gasi un proiect care sa îti aduca asemenea succes, trebuie sa studiezi mai bine tot ceea ce tine de bani.  Citeste literatura despre acest domeniu, studiaza metodele bine cunoscute, participa la seminare.

6. Acumuleaza noi cunostinte, însa fa acest lucru cu grija

Tinde sa afli lucruri noi, niciodata nu renunta sa înveti, însa nu fa din studiu un scop în viata. Cunostintele sunt necesare pentru a fi puse în practica si înainte de a pierde timpul invatând ceva, asigura-te ca aceste cunostinte îti vor fi de folos.

7. Colecteaza idei

Uneori ideile bune se pierd pentru ca ti-a fost lene sa le scrii, iar apoi le-ai uitat. Mai mult decât atât, unele idei banale pot da nastere unor proiecte grandioase.

Fa-ti o regula sa scrii toate ideile care îti vin în cap si chiar stabileste o anumita limita de idei pe care sa le notezi în fiecare zi

8. Învata sa dai viata ideilor tale

Nu vei obtine nicio schimbare daca ideile tale vor ramâne doar pe hârtie. Învata nu doar sa le scrii, dar si sa le realizezi.

9. Învata obiceiuri noi

Chiar si cea mai puternica motivatie îsi pierde influenta odata cu trecerea timpului,, însa obiceiurile ramân. Ca peste cinci ani sa spui cu mândrie ca esti multumit(a) de viata ta, depinde de obiceiurile noi de acum.

10. Studiaza psihologia

Psihologia te va ajuta sa întelegi adevaratele motive ale tale, cât si ale celor din jur. Studiind psihologia, vei învata sa îti analizezi critic starile emotionale, sa identifici motivele si sa vezi nucleul problemelor. Vei putea analiza o problema din diferite unghiuri, iar acest lucru te va ajuta sa gasesti compromisuri în relatiile cu cei din jur.

Psihologia îti va fi de ajutor atât în viata personala, cât si în cea profesionala.

11. Studiaza noile tehnologii

Cu cât omul devine mai matur, cu atât mai greu îi este sa învete cum sa utilizeze noile tehnologii. Aminteste-ti cum se descurca cu telefoanele si computerele persoanele de vârsta a treia. Însa, noile tehnologii, serviciile si aplicatiile te ajuta sa lucrezi mai repede si mai eficient.

12. Învata limbajul programarii

Daca vei învata acest lucru de pe acum, peste cinci ani de practica vei putea sa scrii un program întreg, care va ajuta pe cineva sa rezolve anumite probleme. Învata diferite limbaje de programare: Java, C++, Python, R, studiaza HTML, CSS.

13. Studiaza-ti talentul si punctele forte

S-ar putea ca jobul tau sa nu îti ofere posibilitatea sa îti realizezi potentialul, iar talentul sa ramâna ascuns într-un colt. Studiaza-te, descopera-ti talentele si afla cum ai putea sa devii mai bun. Fa acest lucru acum pentru a întelege în care directie trebuie sa mergi pentru a-ti dezvolta personalitatea.

14. Învinge-ti frica

Frica nu te va lasa niciodata sa mergi mai departe. Ea va naste procrastinarea si lenea, te va face sa renunti atunci când trebuie sa mergi mai departe. Identifica-ti fricile, identifica cauza lor si încearca sa scapi de ele.

De exemplu, daca îti este frica sa îti pierzi jobul, dezvolta-ti un hobby care îti va asigura un venit suplimentar si care va fi o asigurare pentru tine. Asa vei scapa de frica si vei putea sa mergi înainte, cucerind culmi noi, fara teama de esec sau de concediere.

15. Învata sa vorbesti la telefon cu necunoscuti

Unii oameni se simt vulnerabili atunci când vorbesc cu necunoscuti la telefon. Însa dialogul la telefon are o importanta mare în societatea contemporana. Pentru a te simti mai liber, ai nevoie de practica. Angajeaza-te pentru o perioada într-un call center – vorbeste la telefon si scapa de aceasta frica.

16. Informeaza-te

Stirile te vor ajuta sa afli despre evenimentele care influenteaza toate domeniile vietii, preturile la gadget-uri, oferte pentru afacere, calatorii, legi noi. Este bine sa fii informat despre ceea ce se petrece în lume pentru a sti de pentru ce sa te pregatesti. Bonus – vei putea discuta cu oricine despre orice.

17. Calatoreste

În timpul calatoriilor te vei odihni cu adevarat, încarcându-ti bateriile si traind noi stari emotionale. Vei putea memora fiecare zi petrecuta într-o tara straina: ele sunt foarte diferite. Vei trai cu adevarat – te vei uimi, te vei bucura, vei afla ceva nou. Încearca sa te afli într-un loc nou cât mai des posibil si nu-ti petrece vacantele acasa.

18. Pretuieste familia si prietenii

Cu cât devii mai adult, cu atât mai greu este sa îti faci noi prieteni. Din acest motiv, încearca sa pastrezi relatiile cu prietenii vechi, vedeti-va mai des si nu uita dai un telefon din când în când.

19. Învata sa pretuiesti singuratatea

De foarte multe ori oamenii se schimba pentru a fi acceptati de societate si pentru a fi pe placul celor din jur. Daca vei învata sa savurezi singuratatea, nu vei fi nevoit sa vorbesti cu oricine si sa ai alaturi oameni care nu te respecta si care nu te accepta asa cum esti.

20. Asculta mai mult decât vorbesti

Deprinde un asemenea obicei, el îti va fi cu adevarat util. Asa vei acumula mai multa informatie, pe care anterior o ignora-i în timp ce îti astepta-i randul sa vorbesti.

În al doilea rând, oamenii vor simti o placere atunci când vor vorbi cu tine, pentru ca toti îi iubesc pe cei care stiu sa asculte. Iar în al treilea rând, cu cât mai putin vei vorbi, cu atât mai putine sunt sansele sa spui ceva în plus.

21. Ai încredere în tine si în intuitia ta

Învata sa te asculti, sa observi gândurile tale adevarate si simturile. Indiferent de ce vorbesc ceilalti oameni, vei sti întotdeauna ce este mai bine pentru tine.

Sursa

 

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum