marți, aprilie 16, 2024
Astronomie

Misterioasa „Pata Rece” din radiatia cosmica de fond reprezinta dovada existentei Multiversului?

În urma unui studiu în care au analizat deplasarea spre rosu pentru aproape 7.000 de galaxii, astronomii au ajuns la concluzia ca „Pata Rece” din radiatia cosmica de fond nu poate fi explicata prin prezenta unui vid urias, adica o regiune vasta lipsita de materie si energie în comparatie cu restul Universului.

Aceasta constatare a condus la aparitia unor explicatii exotice pentru „Pata Rece”, cum ar fi o coliziune între Universul nostru si un alt Univers dintr-un Multiunivers.

Radiatia cosmica de fond reprezinta cel mai timpuriu instantaneu al evolutiei Universului. Având o temperatura de 2,73 Kelvin (-270,43°C), radiatia cosmica de fond prezinta unele anomalii cum ar fi „Pata Rece” (în engleza Cold Spot).

Harta radiatiei cosmice de fond
Harta radiatiei cosmice de fond

„Pata Rece” este cu 0,00015 Kelvin mai rece decât împrejurimile sale si a fost descoperita în anul 2004 de P. Vielva si alti cercetatori în timp ce acestia analizau harta radiatiei cosmice de fond obtinuta cu ajutorul sondei WMAP (Wilkinson Microwave Anisotropy Probe) apartinând NASA.

Initial s-a crezut ca „Pata Rece” se datoreaza prezentei unui vid urias, o vasta regiune de aproximativ 1,8 miliarde de ani-lumina diametru, în care densitatea galaxiilor este mult mai scazuta decât densitatea normala din Universul cunoscut.

În încercarea de a confirma sau de a infirma legatura dintre acest vid urias si „Pata Rece”, o echipa de cercetatori condusa de oameni de stiinta din cadrul University of Durham a realizat un amplu studiu cu privire la deplasarea spre rosu a 6.879 galaxii.

Pe baza datelor obtinute cercetatorii nu au gasit nicio dovada care sa sustina ipoteza ca „Pata Rece” se datoreaza existentei unui vid urias.

 Distributia-galaxiilor-din-prim-planul-regiunii-Pata-Rece

Distributia-galaxiilor-din-prim-planul-regiunii-Pata-Rece

În schimb, oamenii de stiinta au descoperit ca regiunea „Pata Rece” este formata din regiuni mai mici având o densitate mica de galaxii, care sunt înconjurate de grupuri de galaxii.

Distributia 3D a galaxiilor din prim-planul regiunii „Pata Rece” unde fiecare punct este o galaxie. Distributia acestor galaxii (puncte negre, în dreapta) este comparata cu distributia galaxiilor dintr-o zona unde nu exista o regiune de tipul „Pata Rece” (puncte rosii, în stânga). Deoarece numarul si marimea regiunilor având o densitate redusa a galaxiilor din ambele zone sunt similare, rezulta ca „Pata Rece” nu poate fi explicata prin prezenta unor regiuni de vid cosmic. 

„Regiunile de vid cosmic pe care le-am detectat nu pot explica „Pata Rece” pe baza cosmologiei standard”, a declarat Ruari Mackenzie, cercetator în cadrul Department of Physics si membru al Centre for Extragalactic Astronomy al University of Durham.

„Daca într-adevar nu exista un vid urias care sa explice „Pata Rece”, atunci simularile modelului standard al Universului arata ca nu putem exclude ipoteza ca „Pata Rece” a fost provocata de fluctuatiile vidului care sunt explicate de modelul standard”, a declarat Tom Shanks, profesor în cadrul Department of Physics si membru al Centre for Extragalactic Astronomy al University of Durham.

„Daca nu este aceasta cauza regiunii „Pata Rece”, exista si explicatii mai exotice pentru aceasta”.

„Poate ca cea mai interesanta dintre acestea este ca „Pata Rece” a fost cauzata de coliziunea dintre Universul nostru si un alt Univers dintr-un Multivers”, a spus Prof. Shanks.

„Daca o analiza mai detaliata a datelor radiatiei cosmice de fond dovedesc acest lucru, atunci „Pata Rece” ar putea fi considerata prima dovada a existentei Multiversului”.

„Pentru moment, tot ceea ce putem afirma este ca lipsa unui vid urias care sa explice „Pata Rece” a provocat aparitia unor explicatii mai neobisnuite, a unor idei care trebuie sa fie testate în continuare prin observatii mai detaliate ale radiatiei cosmice de fond”.

Detaliile cercetarii au fost publicate recent în Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. Articolul este, de asemenea, disponibil public la arXiv.org.

Sursa: Sci-News

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum