Va prezentam o serie de povesti de viata bizare, ale unor oameni care s-au schimbat complet dupa ce au suferit un accident cerebral. Expertii sustin ca nu este ceva neobisnuit ca accidente vasculare cerebrale sa cauzeze modificari psihologice, emotionale sau comportamentale.

Un sofer de camion din Marea Britanie pe nume Malcolm Myatt, în vârsta de 68 de ani, a avut un accident vascular cerebral, care i-a afectat lobul frontal al creierului, partea care guverneaza emotiile. Drept urmare, si-a pierdut capacitatea de a se simti trist. Acesta a explicat:„Nu sunt niciodata deprimat. A fi trist nu ar ajuta la nimic, oricum. Cu siguranta prefer sa fiu fericit tot timpul, decât invers. Este chiar un avantaj”.
O alta poveste ciudata este cea a englezului Alun Morgan, în vârsta de 81 de ani, care dupa ce a suferit un accident cerebral vascular grav, a uitat sa vorbeasca limba materna si a început sa vorbeasca galeza, pe care nu o învatase niciodata. Morgan vizitase Tara Galilor cu 70 de ani înainte.
Doctorii sustin ca barbatul sufera de o tulburare a creierului numita afazie, care i-a provocat daune la partile creierului ce guvernau utilizarea limbii. Atunci cum ramâne cu galeza? Acestia au explicat ca englezul, care pe când era copil, fusese refugiat în Tara Galilor pe timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial si avusese de asemenea si o bunica vorbitoare de limba galeza, ar fi învatat fara sa îsi dea seama limba, iar creierul sau a activat-o dupa ce leziunile l-au facut sa îsi uite limba materna.
Mai bizar este cazul lui Linda Walker care, dupa ce a avut un atac cerebral, s-a trezit ca accentul ei de Newscastle s-a transformat în ceva total diferit. Femeia, în vârsta de 60 de ani, se pare ca are sindromul accentului strain, o conditie medicala care implica pacienti care vorbesc diferit dupa ce sufera leziuni.
Va vine sa credeti sau nu, femeia a început sa vorbeasca în jamaicana, desi nu vizitase niciodata aceasta tara.
”Sora mea spune ca suna a italiana, apoi fratele meu spune ca suna a slovaca si altcineva spune ca pare a fi franceza canadiana…dar este jamaicana. Chiar nu stiu cum sa explic acest lucru”, a explicat femeia oarecum îngrijorata.
Fost inginer de profesie, Ken Walters nu era deloc genul artistic atunci când a suferit un atac cerebral în 2005. De mai bine de 19 ani suferea de depresie din cauza unui accident de masina care îl lasase fara servici si blocat într-un scaun cu rotile. Accidentul vascular a venit cu o surpriza neasteptata pentru barbat. Când a iesit din coma a decoperit ca dobândise o uimitoare capacitate artistica si dorinta de creatie. A devenit artist digital, si unul atât de bun încât în scurt timp a ajuns sa-si faca propria companie software si a încheiat un contract foarte avantajos cu EA Games.
Dupa cum reiese din povestile de viata de mai sus, de un lucru putem fi siguri: corpul uman nu este atât de simplu cum pare, iar stiinta moderna este înca departe de o întelegere veritabila a unor fenomene ce se reflecta la suprafata acestuia.