Autodisciplina este abilitatea de a amana un beneficiu curent pe termen scurt de dragul unei beneficiu viitor mai important.
De exemplu, trezindu-te cu o jumatate de ora mai devreme in fiecare dimineata cu scopul de a merge la alergat este un exemplu de sacrificiu pentru un beneficiu pe termen scurt (sa dormi mai mult) in ciuda unui obiectiv mai mare (sa fii in forma si mai sanatos).
Autodisciplina – este un obicei asupra caruia trebuie sa muncesti mult.
Scopurile mari au nevoie de autodisciplina si vointa pentru a fi realizate. Indiferent de cât de strict îti planifici viitorul, întotdeauna va exista factorul uman. Suntem fiinte emotionale si orice eveniment ne poate slabi taria de caracter, determinându-ne sa facem un pas înapoi.
Situatiile de criza nu sunt singurele motive pentru care lasam mâinile jos. În drumul spre succes vom trece prin anumite obstacole. Situatiile extreme ne vor determina sa actionam de fiecare data diferit.
Aceste lucruri sunt normale. Nu suntem masini. Suntem condusi de sentimente, frici si îndoieli. Trebuie sa fim insistenti în drumul spre ceea ce ne dorim si sa nu ne dam batuti la primul esec. Este foarte greu atunci când corpul nostru nu raspunde întotdeauna la comenzile creierului.
Pentru asta exista autodisciplina, curajul de a merge mai departe si de a ignora toate emotiile negative ce ne apar.
Fiecare dintre noi are un anumit grad de autodisciplina. Chiar si cel mai slab om poate ridica o anumita greutate. Chiar si cel mai capricios copil poate îndeplini anumite sarcini.
Modalitatile de autocontrol sunt diferite, însa ele exista. Mai mult decât atât, ele trebuie antrenare si îmbunatatite.
Constientizarea este cheia
În cazul autodisciplinei este la fel ca si în cazul gimnasticii artistice: unica modalitate de a-ti îmbunatati tehnicile este sa muncesti mai mult. Trebuie sa îti evaluezi nivelul autodisciplinei în acest moment si sa pornesti dintr-un anumit punct, în fiecare zi complicând sarcinile.
Cel mai simplu antrenament este sa îti pui anumite scopuri în fiecare zi. Este important ca ele sa fie realizate în timpul propus si sa depui tot efortul necesar. Scopul este sa iesi câte putin din zona de confort, echilibrându-te la limita propriilor posibilitati.
Insistenta îti garanteaza succes
Insistenta se hraneste cu rezultatele muncii tale. Cu cât mai mult întelegem ce succes avem, cu atât mai insistenti devenim. Prin urmare, dorinta de a depune mai multa energie si efort creste.
Fiecare actiune, chiar si cea care ne duce la esec, aduce un rezultat.
Data viitoare, când îti vei stabili un nou scop scrie pe o foaie ce ai învatat din momentul ultimului esec si pâna astazi. Scrie tot ce îti vine în cap. Acum analizeaza lista. Ce ai schimba, daca ai putea lua totul de la capat? Acum îndreapta-te spre o noua destinatie, reparând greselile vechi.
Si cine-s judecatorii?
Nimeni nu se naste vedeta. Succesul vine dupa o lunga perioada de munca si nopti nedormite. Sigur ca în acest drum este foarte usor sa îti pierzi motivatia si starea pozitiva.
Cea mai buna metoda de a te îndrepta spre scopul propus este sa evaluezi permanent rezultatele obtinute. Daca vei face asta în fiecare zi vrei realiza ca ti-a mai ramas putin pâna la realizarea marelui vis. Astazi ai facut mai multi pasi decât ieri.
Noteaza chiar si cele mai mici succese. Ceea ce ti se pare neimportant astazi, poate fi unul dintre cei mai importanti factori ai succesului tau. Esti propriul tau judecator, care are dreptul sa evalueze propriile rezultate. Fii obiectiv si compara ziua de azi cu cea de mâine, nu cu viitorul abstract.