Doua mumii, apartinand unei civilizatii misterioase, au fost descoperite in Siberia

Arheologii au descoperit doua mumii care apartin unei misterioase culturi Siberiene. Expertii au descoperit ramasitele mumificate ale unui adult si ale unui copil, înfasurati în cupru, dupa ce au fost mai întâi înghetati în permafrostul siberian. Guvenatorul districtului Yamalo-Nenets a declarat ca descoperirea include doua mumii înfasurate în materiale textile groase, blana si scoarta de copac. Atât copilul cât si adultul erau amplasati între placi de cupru, informeaza IFL Science. 

Expertii cred ca prezenta cuprului poate fi un indiciu conform caruia populatia misterioasa care a trait aici cunostea proprietatile medicale ale cuprului,recunoscut astazi pentru valentele sale antimicrobiene. Conform rapoartelor, mumia adulta este de aproximativ 1,70 centimetri înaltime, chiar cea mai mica ar apartine unui bebelus de maxim sase luni.

Antropologul Yevgenia Svyatova, de la Centrul pentru Protectia si Utilizarea Monumentelor de Istorie si Cultura, a explicat într-o declaratie de pe site-ul oficial al regiunii autonome Yamal-Nenets ca ramasitele mumificate au fost descoperite la situl arheologic Zeleny Yar, în imediata apropiere a marii Kara, Oceanul Arctic. În aceasta zona temperatura medie este de aproximativ -6 grade Celsius.

Cele doua mumii nu sunt primele care au fost descoperite la situl arheologic Zeleny Yar. De fapt, acestea apartin unei liste mai lungi; de-a lungul timpului nu mai putin de 100 de ramasite umane distincte au fost descoperite în cei 20 de ani de investigatie a sitului. Locul este renumit pentru trei monumente: un atelier de bronz, despre care se presupune ca ar data din secolele al saselea si al saptelea, un cimitir despre care se crede ca dateaza din secolele al VIII-lea si al IX-lea si o necropola care, potrivit arheologilor, dateaza din secolul al XIII-lea.

Vârsta mumiilor nu este confirmata momentan. Însa zona în care au fost gasite a fost populata în mare parte în secolul XIII. Mumiile fac parte dintr-o serie ampla descoperita de arheologi în cadrul sitului Zeleny Yar de la începutul anului 1997. Între anii 2013 si 2017, au fost descoperite în zona 47 de morminte.

Desi sapaturile au dezvaluit numeroase descoperiri, sunt cunoscute putine aspecte privind viata locuitorilor zonei din acea perioada. Anterior în zona a fost desoperit un vas din bronz originar din Persia. Conexiunea dintre civilizatiile siberiene si cele persane nu este cunoscuta pâna în prezent.

Toate aceste descoperiri îi fac pe oamenii de stiinta sa speculeze faptul ca în zona a existat o populatie nativa, necunoscuta istoriei noastre pâna acum doua decenii. Nu se cunoaste cu exactitate cât de veche este asezarea umana de la Zeleny Yar, însa testarea mumiilor descoperite acum ar putea elucida acest mister. 

 

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum

%d blogeri au apreciat: