vineri, martie 29, 2024
Psihologie

Intuitia, un mesaj al inconstientului

„Visul, intuitia si creativitatea sunt mesajele inconstientului”, scria C.G. Jung, cu aproape o suta de ani în urma. Culmea este ca nici astazi despre creativitate, una din cele mai fascinante dintre capacitatile mentale ale creierului uman, nu se stie mare lucru. Creativitatea, pe care Jung o numea si „mica intuitie”, aceasta capacitate misterioasa si puternica, specifica dintre toate mamiferele doar omului, este înainte de toate mecanismul extraordinar si fundamental al autotransformarii. 

Cum se naste, cum ajungem sa folosim aceasta masinarie inefabila cu sediul în creierul nostru, cum gasim caile, usile, cheile potrivite? Cum folosim acest dar, pe care îl primim de la nastere, dar fara un manual de utilizare? Alaturi de vis si intuitie, creativitatea constituie un proces care nu este controlat de constient, ci, dimpotriva, de inconstient, despre care vorbea Jung. Conform ilustrului cercetator american Abraham Maslow, fondatorul psihologiei umaniste si autor al unei lucrari de referinta, „Piramida trebuintelor si motivatiilor”, creativitatea este o forta de realizare în masura de a transforma viata, un elan generator de succes, una dintre cele mai puternice capacitati intelectuale pe care le au în comun toate fiintele umane.

 Aceasta fantastica capacitate, intuitia, pe care o avem toti, aceea de a anticipa, de a resimti, de a ghici lucruri, de a vedea evenimente înainte ca ele sa se produca, nu o folosim decât o data din zece cazuri. Ea fiind, atentie, cel mai bun aliat al nostru în momente dificile!  Cum reusesc unii oameni sa-si utilizeze la maximum capacitatile intuitive în comparatie cu altii? Iata câteva explicatii prezentate în Healthy Living.

 Intuitia este, ca si gravitatia, ceva foarte greu de explicat, în ciuda rolului pe care îl joaca în viata de fiecare zi. Steve Jobs numea intuitia ceva „mai puternic decât intelectul”. Oricum am spune-o în cuvinte, stim toti, intuitiv, ce este. Toti am experimentat acest sentiment, senzatie,  avânt inconstient, care ne împinge sa facem ceva fara sa ne spuna de ce sau cum. „Eu definesc intuitia ca o cunoastere subtila fara a avea idee de ce ai nevoie sa cunosti”, scria Sophy Burnham în cartea sa, Arta Intuitiei, si adauga; „E diferita de gândire, diferita de logica si analiza… este o cunoastere fara cunoastere”. Asa se explica de ce unii oameni, aflati în legatura strânsa cu intuitia lor, care stiu sa-si asculte vocea interioara, reusesc sa actioneze diferit de altii care nu au acest exercitiu. Toata lumea este conectata cu intuitia, însa unii prefera sa ignore sfaturile intuitiei lor. „Nu trebuie sa respingem logica stiintifica pentru a beneficia de instinct”, spune Francis Cholle, autorul cartii The Intuitive Compass (Busola Intuitiva), „trebuie sa ne folosim de ambele unelte, pentru a gasi echilibrul”.

Un moment de singuratate

 Rataciti în labirintul vietii trepidante, dominate de grijile zilnice, hrana, munca, distractie, computer, telefon, televizor, de nebunie generatoare de stres etc., trebuie sa ne oferim scurte ragazuri de singuratate, de liniste exterioara pentru a ne putea asculta vocea interioara. Singuratatea ne poate ajuta sa dam frâu liber gândirii creatoare, sa ne conectam la cele mai profunde niveluri ale întelepciunii interioare. Indivizii intuitivi sunt de obicei persoane introvertite, dar indiferent daca e vorba despre introvertiti sau extrovertiti, a ne oferi clipe de singuratate ne ajuta sa ne ascultam gândurile profunde, scrie Burnham, sa ascultam intuitia interioara dincolo de nebunia si zgomotul vietii exterioare.

O minte deschisa

 Meditatia si alte practici de deschidere mentala pot fi modalitati excelente de a ne descatusa intuitia. Asa cum explica un institut specializat în psihologie, „deschiderea mentala ajuta la filtrarea conversatiei interioare, la cântarirea obiectiva a judecatilor, accesarea intuitiei si în final la luarea unei decizii definitive”. Deschiderea mentala poate de asemenea conecta intuitia prin sporirea cunoasterii de sine.

 Un studiu din 2013 publicat în revista Perspectives on Psychological Science arata ca deschiderea mentala, care înseamna „a fi atent la o experienta proprie într-o modalitate non-evaluativa”, ne poate ajuta sa ne întelegem propriile personalitati. Si asa cum arata Adriana Huffington, o crestere a intuitiei, creativitatea si pacea interioara, sunt toate efecte secundare ale meditatiei. 

A observa mult

 „Primul lucru pe care trebuie sa-l faci este de a observa atent lucrurile – sa tii un mic jurnal, sa notezi când se petrec lucrurile mai deosebite”, scrie Burnham. Astfel puteti obtine un simt mai ascutit asupra coincidentelor, conexiunilor surprinzatoare si a intuitiilor pasagere care se petrec în viata de zi cu zi, cu alte cuvinte, veti începe sa patrundeti mai adânc în intuitie, în aceasta capacitate fabuloasa a creierului.

 Totul este sa-ti asculti corpul, sa te acorzi cu semnalul intuitiei proprii, acea „senzatie viscerala”. Oricine încearca acel „gol în stomac”, când stii ca ceva e rau dar nu stii ce anume, trebuie sa fie constient ca intuitia este cea care cauzeaza aceasta senzatie. Golul în stomac poate fi si rezultatul emotiei puternice, dar cercetatorii sugereaza ca emotia si intuitia îsi au radacina în acel „al doilea creier” care se afla în stomac.

Conectarea profunda cu ceilalti

 Citirea gândurilor poate parea ceva fantezist sau apartinând pseudostiintei, dar în realitate este ceva ce facem în fiecare zi. Este vorba despre „acuratetea empatica”, un termen din psihologie care se refera la „abilitatea aparent magica de a analiza terenul mental al unei persoane, din cuvinte, emotii si limbajul corpului”, dupa cum aflam din Psychology Today. Emotiile sociale, cum sunt rusinea, vinovatia, mândria, stânjeneala, dezgustul si dorinta, toate pot fi traite de unii doar privindu-i pe altii care trec prin aceste stari.

 La fel cum, atunci când privesti la televizor bucuria echipei câstigatoare, simti emotia jucatorilor ca si cum ai fi pe teren. A asculta  propriile emotii, a petrece timp observându-i si ascultându-i pe altii fata în fata, asta te poate ajuta sa-ti dezvolti puterile empatiei, spun psihologii.

Ascultarea viselor

 Burnham recomanda un lucru simplu, desi, în acelasi timp, complicat: sa „asculti”, sa fii atent la vise ca la o cale de a întelege procesul de gândire al inconstientului mental. În fond, acest inconstient este cel mai bun prieten al fiintei constiente. Nu trebuie decât sa reusim sa-i ascultam mesajele, „sfaturile”. Pentru ca atât visele, cât si intuitia îsi au radacinile în inconstient. „Noaptea, atunci când visam, primim informatii de la partea inconstienta si intuitiva”, scrie Burnham.

 Daca stii sa „te acorzi” cu visele, poti obtine o multitudine de informatii despre cum sa-ti traiesti viata, mai spune cercetatoarea. Pentru ca, sa nu uitam, creierul uman functioneaza suta la suta non-stop, deci si atunci când dormim, si nu „folosim doar 10 la suta”, cum ne spuneau teoriile vetuste. Si înca un amanunt demn de luat în considerare: doar 15 la suta din activitatea creierului uman înseamna constient; restul este inconstient…

revista magazin

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum