Timpul, ca si gravitatia, este ceva destul de straniu. Despre gravitatie stim ca atrage corpurile, despre timp stim ca trece.
Exista în Univers sau doar în mintea noastra? Toti înregistram empiric trecerea timpului: atunci când asteptam o persoana, un eveniment, un anotimp, nasterea sau moartea cuiva. Nu toti simtim la fel timpul, pentru adolescenti timpul se scurge prea încet, pentru vârstnici, prea repede.
Uneori un an trece parca într-o saptamâna, iar o saptamâna, parca într-o ora. Deci, pâna la urma, ce este Timpul? De-a lungul timpului au existat o multime de teorii care au încercat sa explice ce este totusi Timpul si de ce este atât de misterios. De la Sf. Augustin la Einstein si Stephen Hawking, dar nimeni nu a facut-o într-o maniera convingatoare. Teorii si atât.
Teoria timp-minte
Filozoful crestin Sf. Augustin a avut câteva idei despre timp: el credea ca Timpul nu este infinit, ca Timpul a fost creat de Dumnezeu si apoi ca Timpul nu exista decât în mintea noastra. De aici si motivul pentru care el trece pentru unii mai încet, pentru altii mai repede. Noi interpretam Timpul, iar Sf. Augustin spunea ca de aceea nu putem sa-l cuantificam.
Când vorbim de trecut, el nu mai are nici o proprietate existenta deoarece nu mai exista. Când spunem de timp ca trece repede este pentru ca ne amintim ca a trecut repede. Putem spune ca Timpul exista doar pentru ca el e prezent în amintirile noastre. Cât despre viitor, el nu exista înca, deci nici el nu poate fi o cantitate masurabila. Singurul lucru care exista spunea Sf. Augustin, este prezentul. Care devine într-o fractiune de secunda trecut! Asadar, timpul nu exista decât în mintea noastra.
Fotografia Timpului
O întrebare si mai complicata: cum arata Timpul? Daca cineva ar încerca sa picteze Timpul, l-ar vedea ca o linie dreapta care se duce la infinit? Sau ar arata ca un ceas care se învârte în spirala în fiecare zi, an de an? Dupa Aristotel, timpul nu poate fi o linie, una cu început si sfârsit. A existat un punct de pornire chiar si pentru Timp. Si daca exista un punct de început, trebuie sa fi existat si ceva înainte de punctul de început. La fel, trebuie sa se întâmple si în cazul sfârsitului Timpului, spunea filozoful grec.
Si apoi, câte linii ale Timpului exista, una singura cu care calatoreste totul, sau sunt mai multe linii ale timpului care se intersecteaza alternativ sau care merg în paralel? Sau Timpul este o singura linie cu mai multe ramuri? Sau poate clipele din suvoiul timpului exista independent de alte clipe? Întrebari si niciun raspuns.
Prezentul fugar
Acum îl vedem si… nu-i! Ideea unui prezent înselator este legata de întrebarea „cât dureaza prezentul”? Acum nu este foarte descriptiv. De pilda, stam de vorba cu cineva si suntem la jumatatea propozitiei, deja începutul propozitiei este trecut, chiar daca conversatia noastra în desfasurare este înca în prezent.
E.R. Clay si William James numesc prezentul fugar ca fiind spatiul în timp pe care noi îl percepem ca fiind în prezent. Dureaza de la câteva secunde, dar nu mai lung de un minut. E cantitatea de timp de care suntem constienti ca reprezinta prezentul. E o perioada scurta, dar care lasa suficient timp controverselor. Unii cercetatori cred ca prezentul are legatura cu cât de lunga este memoria de scurta durata: cu cât e mai buna, cu atât prezentul e mai lung.
Altii cred ca este o problema de perceptie instantanee: a trecut secunda perceputa, prezentul a devenit trecut. Mai este si problema prezentului si a prezentului extins, momentul în care apare prezentul fugar. Prezentul nu are o durata în timpul actual, deoarece daca ar avea, o parte din timp ar fi trecut, alta ar fi viitor si astfel prezentul s-ar anihila. Asadar, prezentul fugar încearca sa defineasca prezentul ca un interval de timp care are o durata, dar este ceva separat de prezentul obiectiv.
Timpul încetineste
Doi profesori de la Universitatea din Salamanca si de la Universitatea Tarii Bascilor, din Bilbao au sugerat ca toate eforturile de a gasi si defini Energia Întunecata din Univers sunt în zadar pentru ca de fapt nu exista asa ceva. Dimpotriva, toate efectele Energiei Întunecate pot fi explicate prin faptul ca ceea ce noi vedem este, de fapt, timpul care încetineste pâna la o eventuala oprire.
La fel si în cazul fenomenului astronomic de virarea în rosu în cazul lungimii de unda a luminii stelelor despre care stim ca accelereaza. Profesorii spanioli explica fenomenul accelerarii Universului ca fiind nu rezultatul prezentei energiei întunecate, ci pur si simplu iluzia creata de timpul care încetineste.
Cei doi specialisti mai afirma ca, gradual, timpul va continua sa încetineasca pâna se va opri complet. Universul va îngheta asa cum este în eternitate, lucru care s-ar putea întâmpla peste mii de miliarde de ani! Pâna acum nu s-a gasit nimeni sa-i contrazica…
Timpul nu exista
Exista si aceasta idee, nu de ieri de azi, înca de pe la 1900, când filozoful John McTaggart a lansat asertiunea ca Timpul nu exista! Conform lui McTaggart, exista doua modalitati diferite în care putem privi Timpul.
Prima, numita Teoria-A, postuleaza ca timpul are o ordine si curge pe un drum; în aceasta versiune a Timpului, se pot organiza lucrurile care se întâmpla. Exista o progresie a evenimentelor din trecut spre prezent si viitor. Teoria-B, de alta parte, spune ca trecerea timpului, si însusi Timpul, este o iluzie perfecta si nu exista posibilitatea sa aranjam obiectiv evenimentele într-o ordine particulara.
Aceasta versiune a timpului este folosita de memoria noastra, care are tendinta sa-si aminteasca evenimentele ca buzunare individuale de timp si nu ca pe un fluviu nesfârsit de timp.
Considerând aceste doua teorii, se poate spune ca Timpul nu exista caci pentru a exista, ar trebui sa fie o schimbare continua în evenimente sau în circumstante.
Teoria-B spune ca nu exista schimbari, dar si daca Teoria-A ar fi adevarata, si ea sugereaza ca timpul nu exista. Sa luam un eveniment în timp, ziua în care împlinesti 21 de ani. La un moment dat, în prezent fiind, ea va fi un punct în viitor, dar în acelasi moment, ea va fi în trecut. Si câta vreme un moment, o clipa, nu poate fi în trecut, în prezent si în viitor, McTaggart spune ca teoria este contradictorie si ca urmare imposibila, la fel ca timpul.