S-ar parea ca unele actiuni sunt atât de nevinovate, însa în realitate ele au o influenta majora asupra productivitatii noastre. Majoritatea actiunilor noastre sunt pentru a primi satisfactie de moment sau de lunga durata.
Daca vrei sa fii productiv si sa ajungi un om de succes, atunci trebuie sa încetezi sa:
1. … pierzi timpul pe net
Pentru a te concentra asupra muncii, ai nevoie de 15 minute. Daca te distragi de la activitatea ta de baza ca sa citesti noutati, sa verifici retelele de socializare sau sa vizionezi un filmulet, vei avea nevoie de înca 15 minute pentru a reveni în starea pregatita pentru munca. Cu cât mai des îti distragi atentia cu fleacuri, cu atât mai mult scade productivitatea ta.
2. … tinzi spre perfectionism
Multe persoane sunt confuze atunci când încep sa faca ceva, dar sunt de parere ca idea sau munca lor nu este perfecta. Cum ai putea sa realizezi ceva, daca niciodata nu vei face primul pas sau nu le vei da o sansa ideilor tale. O scriitoare renumita spunea: „Un text prost poate fi redactat, însa o foaie goala nu”.
3. … mergi la sedinte
Sedintele consuma foarte mult timp pe care ai putea sa îl utilizezi cu succes în procesul de munca. Ai face bine sa renunti la ele sau cel putin sa participi la cat mai putine. Daca în cadrul sedintei se discuta cu adevarat ceva important, atunci participa.
4. … raspunzi la scrisori/email-uri imediat ce le primesti
Nu permite postei electronice sa îti fure atentia. Verifica-ti cutia postala la un anumit interval de timp, iar pentru scrisorile de la clientii cu adevarat importanti seteaza anumite notificari. Ai putea sa setezi si un raspuns automat, în care sa informezi expeditorul ca esti ocupat si vei putea sa-i raspunzi mai târziu.
5. … dormi mai mult dimineata
Somnul este alcatuit din mai multe cicluri, ultimul dintre ele avand misiunea de a te pregati pentru a fi plin de energie si activ dupa trezire. Din acest motiv uneori te trezesti înainte sa sune alarma.
Daca decizi sa mai ramâi în pat si adormi iar, atunci vei pierde starea de energie si te vei trezi obosit si epuizat. Aceasta stare poate sa dureze câteva ore. Asa ca oricât de obosit te-ai simti dupa ce a sunat alarma, forteaza-te sa te trezesti, daca vrei ca dimineata ta sa fie productiva.
6. … faci mai multe proiecte în acelasi timp
Cercetatorii de la Universitatea Stanford au stabilit ca oamenilor care lucreaza la mai multe proiecte în acelasi timp, le este greu sa se concentreze sau sa-si aminteasca detalii importante în comparatie cu cei care lucreaza doar la un singur proiect.
Când încercam sa facem doua lucruri în acelasi timp, creierul nostru pur si simplu nu este în stare sa faca ambele actiuni de calitate.
7. … amâni proiectele importante
Ai energie psihologica limitata. Atunci când o cheltui, capacitatea ta de a lua decizii si productivitatea ta scade rapid. Acest „fenomen” se numeste oboseala de a lua decizii.
Sa amâni pâna seara proiectele care te sperie, înseamna sa le lasi pentru acea parte a zilei când ai cea mai putina energie. Ai face bine ca întotdeauna sa rezolvi sarcinile importante în prima parte a zilei, atunci când creierul tau este fresh.
8. … folosesti gadget-urile înainte de culcare
Lumina albastra influenteaza calitatea somnului. Aceasta împiedica secretia de melatonina, hormonul care aduce somnul si te ajuta sa te simti odihnit. Soarele contine o doza mare de astfel de lumina. In partea a doua a zilei, ea scade in intensitate. Deci, se secreta melatonina si vei vrea sa dormi.
Seara, creierul tau este foarte sensibil la aceasta lumina albastra. Iar majoritatea gadget-urilor pe care le utilizezi – laptop, tablete, smartphone – emana aceasta lumina. In timp, vei ajunge sa suferi de insomnie.
9. … manânci prea mult dulce
Glucoza este un ajutor bun atunci când trebuie sa te concentrezi. Daca nivelul de glucoza în sânge este foarte jos, devii palid si obosit si îti este greu sa te concentrezi. Pentru a te simti mai bine, ai nevoie de doar 25 de grame de glucoza.
Dulciurile, bauturile carbogazoase sau alte produse ce contin zahar te vor ajuta sa fii energic pentru cel mult 20 de minute. Daca vei mânca terci de ovaz, orez sau alte produse din aceasta categorie, energia ta se va consuma încet, iar tu vei fi mai mult timp activ.
Este foarte important sa întelegi si fricile care te împiedica sa-ti realizezi visurile.
1. Frica de necunoscut
Creierul nostru ne împiedica sa iesim din zona de confort, încercând astfel sa ne protejeze. Din acest motiv ne opunem si ne este frica de necunoscut.
Nimeni nu va reusi vreodata sa obtina succesul, daca va sta pe loc si nu va face ceva. Trebuie sa actionezi. Este înfricosator sa ramâi pe loc. Misca-te si cunoaste lucruri noi! Profita de tot ce îti ofera viata. Aceasta noua aventura îti va deschide noi orizonturi.
2. Frica de esec
Este una dintre principalele cauze ale imuabilitatii noastre. Ne este frica sa pierdem ceea ce deja avem. Ne întrebam: „Dar daca…?”
Esecul este o noua treapta pe scara care ne ridica spre succes. Nu ai cum sa o eviti. Daca vei rata toate posibilitatile ce îti ies în cale, nu vei reusi sa devii cel care ti-ai dorit întotdeauna sa ajungi. Accepta esecul ca fiind o experienta si o lectie.
3. Frica de succes
Poate suna straniu, însa multor oameni le este frica de succes. Uneori stim ca suntem capabili sa îndeplinim o anumita sarcina, însa nu o facem. Aceasta din cauza asteptarilor pe care le au alti oameni de la noi. Familia si prietenii asteapta de la noi anumite rezultate, anumite actiuni, iar de aici apare frica de a dezamagi. Multe persoane sunt de parere ca nu merita sa aiba succes, din acest motiv le este frica de el.
Nu te mai gândi la ce-si doresc altii. Nu-ti fie frica sa te afli în centrul atentiei, pentru ca doar asa vei ajunge pe culmile pe care ti le doresti!