sâmbătă, aprilie 20, 2024
Astronomie

Ce este nimicul?

Exista vreun loc în Univers în care sa nu existe cu adevarat nimic? Sa ne gândim la spatiul dintre stele si galaxii? Sau la spatiul dintre atomi? Care sunt proprietatile nimicului?

Încercati sa va gânditi ce înseamna nimicul. Pentru aceasta închideti ochii si încercati sa va imaginati nimicul. Concentrati-va. Este dificil, nu-i asa?

Hai sa ne gândim mai bine la vastele spatii dintre stele si galaxii sau la spatiul dintre atomi si alte particule microscopice. Atunci când vorbim despre nimic cu referire la imensitatea spatiului dintre corpurile ceresti nu putem afirma ca acolo nu exista nimic. În pofida aparentelor, acolo exista ceva.

Chiar si în spatiul intergalactic exista sute sau mii de particule în fiecare metru cub de spatiu.

Chiar daca ati putea închiria un MegaMaid si ati aspira toate acele particule, tot ar mai ramâne radiatia cosmica de fond (Radiatia cosmica de fond este o forma de radiatie electromagnetica care se gaseste peste tot în Univers. Are temperatura de 2,725 K si frecventa de 160,4 GHz ce corespunde unei lungimi de unda de 1,9 mm, fiind încadrata în domeniul microundelor) ce se propaga prin spatiu.

Mai exista, de asemenea, gravitatia care actioneaza de-a lungul întregului Univers si chiar câmpul magnetic de slaba intensitate de la un quasar îndepartat. Acesta este foarte slab, într-adevar, dar nu este nimic. Este ceva.

Filosofii si unii fizicieni sustin ca acest „nimic” nu este acelasi lucru cu nimicul „real”. Fizicienii înteleg prin nimic diverse lucruri diferite, de la vidul clasic pâna la ideea conform careia nimicul reprezinta un potential nediferentiat.

Chiar daca ati putea elimina toate particulele, chiar daca ati ecrana câmpurile electrice si magnetice, gravitatia va persista, deoarece aceasta nu poate fi ecranata sau anulata. Gravitatia este permanenta si ea este întotdeauna atractiva, astfel încât nu putem sa o blocam.

În fizica lui Newton acest lucru se datoreaza faptului ca gravitatia este o forta, dar, conform teoriei relativitatii generalizate, spatiul si timpul reprezinta gravitatia.

Deci, imaginati-va ca ati putea elimina toate particulele, energia, gravitatia,… totul dintr-un sistem.

În acest fel ati obtine cu adevarat vidul. Cu toate acestea, chiar si la cel mai scazut nivel energetic al acestuia, exista fluctuatiile din vidul cuantic al Universului. Exista particule cuantice ce apar si dispar în permanenta în tot Universul. Pentru un moment nu exista nimic si apoi brusc apar particule care se ciocnesc si în final ramânem din nou cu nimic. Si astfel, chiar daca am putea scoate totul din Univers, vom ramâne cu aceste fluctuatii cuantice ce fac parte din spatiul-timp.

Teoria cuantica include particule ciudate precum ar fi quarcurile. Acestea sunt reprezentate în imaginea de mai sus ce a fost obtinuta în urma unei simulari computerizate tridimensionale. 

Exista fizicieni cum ar fi Lawrence Krauss care argumenteaza ca ideea conform careia „Universul a aparut din nimic”, înseamna de fapt „Universul ce rezulta dintr-o potentialitate”.

Astfel, daca adaugati toata masa si energia din Univers, curbura gravitationala, totul… se pare ca toate acestea însumate dau zero. Deci, este posibil ca Universul într-adevar sa fi aparut din nimic. Si daca acesta este adevarul, atunci „nimicul” este tot ceea ce vedem în jurul nostru si „totul” este nimicul.

Traducere si adaptare dupa What Is Nothing?

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum