luni, decembrie 11, 2023
Uncategorized

De la diversiune la dictatura

O diversiune de mare amploare a sustinatorilor lui Hitler a fost incendiul care s-a declansat in seara zilei de 27 februarie 1933 in cladirea Parlamentului german (Reichstag). Fapta a fost pusa pe seama comunistilor si a fost ridicata la rang de semnal al unei rebeliuni impotriva guvernului nazist. Acesta a obtinut puteri absolute in stat prin intermediul Parlamentului, la 23 martie 1933.

 La ora 21,15 s-a dat alarma si pompierii din Berlin au sosit la Reichstag pentru a se lupta cu focul. Acesta a fost stins la 23,30, iar mare parte din Camera Deputatilor a fost distrusa. Politia a cautat urme printre ruine si olandezul Marinus van der Lubbe a fost gasit intr-o zona a cladirii unde nu avea ce cauta. A fost arestat imediat.

In acelasi timp, Hitler si Goebbels (care cinau impreuna) au venit la fata locului si Hermann Goering le-a raportat fara nici o ezitare ca „a fost mana comunistilor!” Hitler ar fi exclamat: „Este semnalul unei lovituri de stat a comunistilor!”.

Hitler deasupra legii

 In aceste circumstante, cand liderii nazisti s-au pronuntat fara sa astepte rezultatul anchetei, s-a declansat o campanie de presa uriasa, in care Cominternul („Internationala Comunista”) era acuzat de complot. Intr-adevar, dupa inculpatul Lubbe, au mai fost arestati trei bulgari despre care se stia ca fac parte din Cominternul din Europa Occidentala. Cei trei bulgari erau: Gheorghi Dimitrov, Vasil Tanev si Blagoi Popov. La proces, toti trei au fost gasiti nevinovati.

 Dar marile schimbari politice din Germania s-au produs inainte de finalizarea procesului – care a inceput in iulie 1933. Pana atunci, inainte de incendiu, partidul nazist al lui Hitler avea in Parlament doar 32 la suta din voturi. Acestea nu-i erau suficiente pentru a trece Legea abilitarii, prin care Hitler putea lua orice masuri fara votul parlamentarilor. El voia sa distruga Partidul Comunist, care avea 17 la suta din voturi. Presedintele Paul von Hindenburg nu agrea acordarea de drepturi discretionale lui Hitler. Dar incendiul, considerat baza unui complot al comunistilor, i-a permis viitorului Führer sa faca arestari in masa printre membrii comunisti ai Parlamentului.

 In acest mod, partidul nazist impreuna cu Partidul National al Poporului German au ajuns la majoritatea de 52 la suta din voturile parlamentare, prin eliminarea arbitrara a comunistilor si intimidarea simpatizantilor lor. Prin urmare, Hitler a putut trece Legea abilitarii (puteri depline cancelarului) la 23 martie 1933. Practic, Adolf Hitler a devenit oficial dictator la data de 27 martie 1933, cu consecintele dezastruoase pe care le cunoastem.

Un proces rejudecat

 Procesul la care a fost judecat Marinus van der Lubbe si la care acesta a sustinut ca a actionat singur s-a finalizat cu condamnarea acestuia la moarte. El a fost ghilotinat la 10 ianuarie 1934. In 1967, procesul a fost rejudecat prima oara si Lubbe a fost condamnat la 8 ani de inchisoare. In 1981, o noua rejudecare a dus la achitarea lui pe motiv de sanatate mentala, apoi o noua rejudecare l-a gasit pe Lubbe nevinovat.

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum

%d