Fenomenul misterios ce a lovit Londra in decembrie 1952

În anul 1952, o ceata deasa si grea s-a abatut asupra Londrei, capitala Marii Britanii, ucigând mii de pesoane. A fost un mare mister legat de originea si natura acestui fenomen, pe care abia astazi specialistii afirma ca l-au dezlegat. Era ziua de 5 decembrie 1952 când fenomenul nu doar bizar, ci si – dupa cum s-a vazut foarte curând – extrem de periculos a invadat strazile londoneze. De fapt, pentru londonezi fenomenul era unul cât se poate de obisnuit si chiar proverbial, astfel ca localnicii nu s-au aratat deloc îngrijorati. Totusi, zilele au trecut si ceata nu numai ca nu s-a risipit, ci s-a „strecurat” pâna pe cele mai ascunse stradute ale metropolei britanice.

Cum s-a manifestat fenomenul?

 Vizibilitatea pe strazile inundate de ceata a devenit cvasi-nula, sub un cer totalmente întunecat circulatia fiind imposibila, iar oprirea transportului comun a împiedicat desfasurarea oricarei activitati.

 Serviciile spitalicesti, aproape depasite de dimensiunile unui fenomen de neînteles, au fost obligate de împrejurari sa acorde primul ajutor unui numar de peste 150.000 de persoane. Însa dimensiunile halucinante ale tragediei nu puteau fi trecute cu vederea. Daca un prim bilant indica incredibila cifra de 4.000 de decese, la final, dupa ce neobisnuitul fenomen a luat sfârsit s-a constatat moartea a peste 15.000 de persoane, majoritatea victime ale infectiilor respiratorii.

 Totusi, daca vreme de decenii acest tragic eveniment a fost învaluit într-un fel de lintoliu de mister, specialistii considera ca în sfârsit au reusit astazi sa rezolve enigma. Înainte de orice, pentru a întelege problema sa revenim la ziua de 4 decembrie 1952, în ajunul sinistrului fenomen. Atunci, asupra Londrei s-a instalat un anticiclon.

 Rezultatul – vântul a scazut foarte mult în intensitate, iar temperatura aerului a coborât drastic. Locuitorii si centralele electrice au avut obligatia, în aceste conditii, sa-si „tureze” energia si activitatea la maximum, arzând o enorma cantitate de carbon si antrenând astfel o marire neobisnuita a nivelului de poluare. Pornind de aici, carbonul a ridicat foarte puternic procentajul de bioxid de sulf eliminat prin cosurile locuintelor. Din nefericire, în contextul prezentei sus-amintitului ciclon, poluantii nu s-au putut risipi.

 Astazi, gratie cercetarilor, specialistii sustin ca ar fi elucidat, în sfârsit, misterul acelei cete ucigase. Conform rezultatelor cercetarilor lor, responsabil pentru moartea atâtor localnici nu este altul decât bioxidul de azot rezultat din combustia carbonului. Odata amestecat cu bioxidul de sulf, a luat nastere un acid sulfuric deosebit de violent si periculos, cu „înfatisarea” acelei cete aparent obisnuite, dar în realitate foarte toxica si nimicitoare de vieti.

Sursa: IFL Science