Laptisorul de matca, elixirul vietii

Numit de vechii greci sursa tineretii vesnice, laptisorul de matca este, astazi, studiat în marile universitati ale lumii, ajungând sa fie considerat un adevarat elixir al tineretii, al sanatatii si al frumusetii, pentru ca eficienta sa a fost dovedita în cazul mai multor afectiuni.

Laptisorul de matca este o substanta secretata de glandele hipofaringiene ale albinelor, cu care sunt hranite larvele de albina în primele trei zile de viata ale acestora.

Doar regina stupului se bucura de pretiosul laptisor pe toata durata vietii sale. Iar pentru ca se hraneste în mod exclusiv cu aceasta comoara a naturii, matca traieste pâna la 5 ani – fapt cu totul uimitor, din moment ce albinele muncitoare au, în medie, o durata de viata de doar … 45 zile!

Efectul extraordinar al laptisorului de matca era cunoscut si de strabunii nostri daci, de egipteni si romani, dar si de indigenii din America.

Studierea compozitiei si efectelor laptisorului a dus la urmatoarele concluzii: este un puternic afrodisiac (prelungeste si mentine tonusul organelor genitale, este un excelent remediu in caz de sterilitate, impotenta sau frigiditate), are efect reglator hormonal (este indicat in perturbari ale functiei glandelor endocrine, ajuta la restabilirea echilibrului hormonal dupa renuntarea la anticonceptionale). De asemenea, contine tot complexul vitaminelor B, denumite „vitaminele fericirii”, care au efect benefic asupra psihicului uman.

Laptisorul de matca are efect antidepresiv (este foarte util celor care sufera de depresie usoara), antiviral, antibiotic si antiinflamator (este foarte util in boli infectioase de diverse tipuri), antianemic si este foarte eficace in cazuri de ateroscleroza, boli de piele, debilitate sexuala. El incetineste procesele de imbatranire, senilitatea, imbunatateste memoria, protejeaza de imbolnavirile cu fungi (micoze) si reduce nervozitatea.

 Rolul pozitiv pe care-l are asupra cresterii organismului a fost deja demonstrat. Dar laptisorul de matca accelereaza si vindecarea ranilor si a oaselor lezate, are efect antiinflamator (accelereaza vindecarea in cazul inflamatiilor articulare de origine reumatica), iar in ceea ce priveste actiunea antitumorala, cercetari recente arata ca laptisorul de matca are efecte de stopare si prevenire a tumorilor maligne.

 Acest produs apicol are in componenta vitaminele A, C, E – vitamine cu efect antioxidant.

El fortifica sistemul imunitar, anihileaza radicalii liberi si faciliteaza sinteza vitaminei D, care este importanta pentru absorbtia calciului. Mai contine, de asemenea, vitaminele B1, B2, B6 si B12, importante pentru formarea sangelui, sinteza ADN-ARN si pentru procesele metabolice ale organismului, precum si acid pantotenic, ale carui efecte antistres sunt binecunoscute. Dintre minerale, laptisorul de matca contine calciu, fier, cupru, fosfor, potasiu, siliciu si sulf.

 Mai contine: – acizi nucleici, ADN si ARN; – noua hormoni importanti; – cateva enzime.

Este cea mai bogata sursa naturala de acetilcolina, hormon tisular cu rol important in transmiterea impulsurilor nervoase (de exemplu, s-a constatat ca la bolnavii de Parkinson sau la suferinzii de boala Alzheimer nivelul acetilcolinei din creier este foarte scazut). Totodata, contine din abundenta gamma-globulina, cu efect benefic binecunoscut in lupta impotriva infectiilor.