Descoperirea Americii…ca-n filme

Se implinesc 525 de ani de cand Cristofor Columb descoperea Lumea Noua, dand startul unei epoci a descoperirilor geografice cum omenirea nu mai cunoscuse pana atunci. Un asemenea eveniment nu putea trece neobservat de producatorii de filme, astfel incat celebrului navigator si colosalei sale revelatii le-au fost dedicate o multime de productii cinematografice, inca de la debuturile celei de-a saptea arte. Astazi, la aniversare, va invitam sa ne readucem aminte sau sa… descoperim cateva dintre aceste filme care au drept moment culminant descoperirea Americii.

Columb, vazut de germani, britanici si spanioli

Albert Bassermann

 Prima pelicula dedicata exploratorului a fost un film mut german din 1923, regizat de Maton Garas si avandu-l in rolul principal pe Albert Bassermann. Urmatoarea productie de acest gen va aparea in 1949, fiind realizata in Marea Britanie, cu un buget modest, de doar 500.000 lire sterline. Rolul lui Columb i-a fost incredintat lui Frederic March, cel al Reginei Isabela – Florencei Eldrige.

 Scenariul a fost inspirat, in mare parte, de best-seller-ul scriitorului Rafael Sabatini (cel care a scris si „Spartacus”), iar filmul a facut parte din strategia studiourilor Rank Organisation de a patrunde pe piata cinematografica americana, pentru care mai fusesera realizate si Henic V (1944) si Cezar si Cleopatra (1945). March, pe atunci o vedeta consacrata a filmului american (Oscar pentru cel mai bun actor in 1932), a acceptat bucuros rolul, iar filmarile au durat cinci luni, fiind realizate langa Londra si in Barbados. Doua cópii ale navelor Nina si Santa Maria au fost construite special pentru acest film, dar noua Santa Maria s-a izbit de stanci, in timpul unei furtuni, fiind cu greu salvata. Ca ghinionul sa fie complet, la bordul ei a izbucnit apoi un incendiu, iar reparatiile au costat alte 100.000 de lire sterline.

 Pentru ca producatorii au considerat ca filmul nu prea avea „filon romantic”, scenaristii au adaugat si o idila intre Columb si sora unui locotenent de-ai sai, spre disperarea lui March, care s-a declarat foarte dezamagit de final. Mai mult decat atat, guvernul franchist al Spaniei a considerat felul cum Columb fusese portretizat drept „jignitor”, iar in replica studioul spaniol CIFESA va produce propria versiune a povestii, „Zorii Americii” (1951), cu un Columb mult mai indraznet, dar mai putin… iubaret! In filmul spaniol, Columb nu mai este prezentat drept un aventurier egoist, insetat doar de glorie personala, ci un vizionar dornic sa sporeasca gloria monarhiei spaniole si – inevitabil – a Bisericii Catolice, pentru care Franco avea o mare slabiciune.

 Tema patriotica a filmului a fost ridicata in slavi de propaganda regimului franchist, iar o buna parte din cele zece milioane de pesetas care au constituit bugetul superproductiei a fost asigurata de guvern. Filmul a fost insa un esec financiar, publicul spaniol nefiind prea impresionat de melodrama regizorului Juan de Orduna. Interesant e faptul ca, intr-o prima faza, filmul a pierdut chiar si Premiul Cinematografiei Nationale, acordat anual in Spania, in favoarea peliculei „Brazde”, insa guvernantii au fost atat de furiosi pe decizie, incat au inlocuit juriul, iar noul juriu a acordat premiul filmului despre Columb. Pai, ori suntem patrioti, ori nu mai suntem!

Intre fiasco si capodopera

 In 1985 a fost lansat un serial de televiziune dedicat marelui explorator.

Gabriel Byrne
Gabriel Byrne

A fost o coproductie grandioasa SUA-Italia-Franta-Germania Federala, cu un buget urias si o distributie de zile mari: Gabriel Byrne in rolul titular, plus o pleiada de mari actori – Virna Lisi (Dona Muniz), Oliver Reed (Martin Pinzon), Raf Vallone (Josef Vecinho), Max von Sydow (Joao II al Portugaliei), Faye Dunaway (Isabella de Castilla). In 1992 se vor lansa doua superproductii pe tema descoperirii Americii – fireste, cu prilejul implinirii a cinci secole de la acel eveniment.

 Desi a avut un scenariu scris de Mario Puzo (celebrul autor al „Nasului”) si o distributie fabuloasa, cu Marlon Brando, Tom Selleck, Benicio del Toro sau Catherine Zeta-Jones, filmul „Cristofor Columb: Descoperirea” a fost un fiasco financiar – doar 8 milioane dolari incasari, la un buget de 45 de milioane! Mai mult, producatorii s-au trezit dati in judecata de Timothy Dalton, cel ce fusese, initial, ales pentru rolul lui Columb si care s-a simtit lezat vazandu-se inlocuit de Tom Selleck.

 In schimb, „1492: Cucerirea Paradisului” a reprezentat un succes fabulos, adunand doar in Statele Unite profituri de 52 milioane de dolari. Regizat de Ridley Scott si avandu-i in rolurile principale pe Gérard Depardieu, Armand Assante si Sigourney Weaver, filmul s-a bucurat de bijuteriile sonore semnate Vangelis – una dintre melodiile de pe coloana sonora fiind preluata de Partidul Socialist Portughez ca imn (ulterior a fost inlocuita cu o melodie din „Gladiator” – alt film regizat de Ridley Scott!).

Revista Magazin

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum

%d blogeri au apreciat: