Miracolele vii ale Terrei

Putem vorbi la nesfarsit despre lucruri miraculoase realizate de-a lungul veacurilor si mileniilor de fiinta umana, dar in acelasi timp nu avem voie sa uitam nicio clipa ca principalele elemente iesite din comun, care ne fac sa contemplam muti o anume fata a realitatii inconjuratoare, sunt de fapt vietatile traitoare pe aceasta planeta magica, de care insa multi isi bat joc fara scrupule. Dintre sutele si miile de asemenea specii-minune, am incercat sa selectam – de fapt, sa adunam laolalta aleatoriu – cateva, care pot fi in parte definitorii pentru aceasta idee deloc deplasata: Pamantul este locuinta eterna a unor miracole vii.

Crabul paianjen

 Crabul-paianjen gigantic din Japonia poate atinge incredibila anvergura de 3,5 metri cu picioarele intinse si traieste pana la 100 de ani.

 Sobolanul-cartita nu are un aspect prea agreabil, trupul sau nefiind acoperit cu niciun fir de par. In medie, traieste 30 de ani, ceea ce corespunde cu 600 de ani la scara umana. Interesant este ca acest animal este complet insensibil la durere.

 Aye-aye este inconjurat de numeroase legende legate de viata sa nocturna. Infatisarea lui deloc linistitoare a facut sa se creada ca poarta ghinion daca apare pe la colturile caselor si acoperisurilor, dar si ca ar poseda puteri supranaturale, vrajitoresti, din cauza degetului mijlociu, nefiresc de lung, de care se spune ca se folosesc magicienii.

 Okapi este unul dintre ultimele mamifere mari care au putut fi observate stiintific pe planeta noastra. Acest animal ciudat evoca deopotriva zebra si girafa, el traind intr-o mica regiune din Congo. Din pacate, habitatul sau devenind tot mai restrans, okapi se afla pe cale de disparitie.

Okapi
Okapi

 Broasca mov isi petrece, practic, intregul an ascunsa in sol, de unde iese numai in timpul sezonului musonic – aproximativ doua saptamani – pentru a se reproduce. Acest mod de viata foarte discret poate explica de ce animalul respectiv a fost descoperit de curand.

 Grimpoteuthis este o specie de octopod extrem de rara, care atrage imediat atentia prin asemanarea socanta cu… un personaj Pokemon! Traieste in zone abisale, deci la adancimi marine extreme si isi poate goli stratul transparent al pielii dupa propria sa vointa.

 Furnica-panda chiar seamana izbitor cu simpaticul ursulet asiatic, datorita „blanitei” care o acopera, numai ca ea vietuieste in padurile din Chile. La drept vorbind, ea reprezinta o uriasa familie ce reuneste peste 3.000 de specii. Cea la care ne referim este rarisima, dar e cunoscuta pentru intepatura sa extrem de dureroasa.

 Pestele pacu cu dinti umani se remarca in primul rand tocmai prin faptul ca dintii mandibulei seamana perfect cu cei ai omului.

Pestele Pacu

Numeroase persoane se refera la pericolul major pe care acest animal il reprezinta, din cauza inregistrarii a numeroase cazuri de barbati morti prin exsanguinatie, in urma muscaturii unui pacus de partile genitale si a castrarii care a urmat. Pe de alta parte, unii cercetatori afirma ca pacu este de fapt vegetarian si ca povestile despre pestele „mancator de testicule” reprezinta un mit neintemeiat pe realitate.

 Testoasa-serpentina este un fel de reptila cu carapace si poarta acest nume datorita faptului ca, desi corpul sau masoara doar 20 de centimetri lungime, are un gat foarte lung, comparabil cu trupul unui sarpe. Traieste in Australia pe pamant solid, insa prefera si sa inoate in apele dulci ale raurilor.

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum

%d blogeri au apreciat: