duminică, aprilie 14, 2024
Enigmele istoriei

Civilizatia Mound Builders, enigma popoarelor amerindiene

Mound Builders, o denumire care desemneaza un ansamblu de popoare amerindiene disparute inainte de venirea europenilor in zona orientala a SUA de azi si care se distinge prin constructia de tumuli (gorgane), piramide si efigii de animale uriase construite din pamant! Gorganele au inceput sa fie construite prin anul 1000 i.Hr., de-a lungul timpului, unele dintre acestea ajungand la o inaltime de 30 de metri.

 O civilizatie care infloreste intre anul 1000 i.Hr. si secolul XIV mai ales in zonele cuprinse intre coasta atlantica si Mississippi. Se estimeaza faptul ca au fost construite cateva mii de gorgane, cea mai mare parte dintre ele fiind distruse in urma eroziunii solului (pana acum au fost identificate 120). Aveau forme conice sau piramidale, de diferite marimi. Arheologii nu au identificat pana acum, cu exactitate, functia lor (nu exista documente scrise). Cea mai mare parte dintre ele ar fi fost morminte si sanctuare. S-au formulat ipoteze care avanseaza ideea de observatoare astronomice. Unele dintre gorgane sunt grupate si inconjurate de un brau de pamant, altele sunt izolate.

In secolul XIV indienii constructori isi inceteaza activitatea. Cultura lor dispare in mod misterios, probabil in urma unor schimbari ale climei, a unor epidemii sau razboaie tribale.

 Unii dintre ei credeau ca reprezinta refugii ale atlantilor, altii le considerau monumente construite cu ajutorul mamutilor imblanziti. In 1784, arheologul Thomas Jefferson este primul care incepe sistematic sapaturile in Virginia. (Colonistii americani remarcasera pana atunci gorganele.) Descopera intr-un gorgan conic, cu o inaltime de 6 metri in interior mari cantitati de oase umane amestecate si ajunge la concluzia ca pamantul care le acoperea a fost adus cu cosuri intrucat indienii nu cunosteau roata si nu dispuneau de animale de tractiune. Au urmat o serie de alte descoperiri care au relevat aspecte surprinzatoare din viata acestor popoare amerindiene.

 Cea mai veche populatie s-a numit adena. A ajuns in actualul Ohio, a construit sate amenajate cu gorgane imense, avand o inaltime de 25 de metri. In 1901 au fost descoperite in interiorul unui gorgan 132 de pipe ceea ce atesta faptul ca obiceiul de a fuma era foarte important. In altele, efigii din steatita reprezentand animale protectoare, precum cerbi, lupi, ursi etc. Prin anii 300 i.Hr. populatia adena a disparut in mod misterios. In locul ei au aparut indieni hopewells. Acestia au continuat traditia constructiilor de gorgane legate intre ele prin retele de ziduri. Prezenta lor e atestata si de descoperirea de sageti, topoare, talismane, cochilii, dinti de rechin, cutite din obsidian, obiecte ceremoniale de arama adusa din Canada.

   In apropiere de Nework (Ohio) au fost depistate urmele unui complex monumental intins pe 11 kilometri patrati pe care a fost reprezentata o pasare din pamant cu o anvergura a aripilor de 360 de metri! Gorganele incep cu timpul sa ia si forme de alte animale: de aligator, pantere, sarpe…

  In apropiere de Marile Lacuri, in parcul Aztalam, a fost descoperita o piramida din pamant cu scari care urcau pana la o inaltime de 25 de metri. Semne ale unor culturi monumentale si enigmatice.

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum