Figurina de la Nampa, un artefact care poate rescrie istoria veche a Americii

O figurina umana, veche de peste 2 milioane de ani, a fost descoperita în Nampa, Statele Unite ale Americii. Descoperirea este una senzationala si a fost realizata în 1889, în urma unei forari al unui put de apa.
Povestea figurine de la Nampa este una fantastica pentru ca a fost descoperita dintr-o pura întâmplare. O echipa de muncitori a forat un put de apa la o adâncime de circa 105 de metri. Atunci pompa de forare a scos la suprafata numeroase bile din lut, dar si un artefact incredibil, o statueta din lut.
„Registrele pastrate de la saparea putului arata ca s-a sapat mai intai in jur de 15 metri de sol, apoi in jur de 4,50 metri de balast si apoi s-a trecut printr-un strat de argila si nisip… pana la o adancime de aproximativ 91 metri, moment in care pompa de nisip a inceput sa scoata la suprafata multe sfere de argila, unele dintre ele mai mari de 5 cm in diametru, imbracate in oxid de fier”, declara George Frederick Wright (1838-1921), geolog la Boston Society of Natural History, in cartea sa „Origin and Antiquity of Man” (1912).
„Nu exista niciun dubiu in legatura cu faptul ca figurina nu putea ajunge in pompa inainte de a se ajunge cu sapaturile la acea adancime”.
In momentul in care muncitorii au ajuns la 90 de metri adancime, pompa a scuipat imediat o bucata din argila, avand forma unei siluete umane.
„Obiectul are aproximativ 3,8 cm lungime si o perfectiune in ceea ce priveste reprezentarea formei umane”.
El adauga „ca este vorba despre o silueta feminina si ca are trasaturi in zonele finisate, care ar face orice centru artistic mandru de o asemenea reprezentare a artei”, scrie Wright.
Professor F.W. Putnam de la Harvard University, a descoperit la analiza miscroscopica granule de cuart sub bratul drept al figurinei, fiind cimentate de molecule de fier. Acest detaliu indica iarasi o varsta extrem de mare a artefactului, motiv pentru a crede ca nu este o manufactura mai recenta. Acesta a fost colorat in profunzime de catre oxizii de fier, un fapt caracteristic depozitelor de la adancimea de 91 metri. Stratul in care a fost descoperit este datat cu 2 milioane de ani in urma.
Cine sa fi modelat aceasta figurina daca nu Homo sapiens?
Bineînteles ca la aceasta întrebare nu se poate raspunde nici în prezent, dar este cert ca o veriga importanta lipseste din istoria umanitatii. Conform istoriei actuale, oamenii care putea fabrica o asemenea statueta, cu o maiestrie iesita din comun, au trait pe Terra în urma cu aproximativ 10.000 sau 15.000 de ani si nu acum cel putin 2 milioane de ani.
„Nimeni altcineva, in afara Homo sapiens, niciun alt hominid cunoscut nu a creat opere de arta precum figurina de la Nampa”, scrie Michael Cremo in cartea sa ”Arheologia interzisa”. „Dovezile sugereaza in acest caz ca existau oameni moderni ce traiau in America in Epoca Plio-Pleistocenului, datata acum 2 milioane de ani”.
„Potrivit Teoriei evolutiei a lui Darwin, figurine precum cea din Idaho au fost confectionate numai de oameni moderni, care au aparut aproximativ acum 200.000 de ani”, scrie Cremo.
Cea mai veche statueta a unei siluete umane care prezinta caracteristici artistice similare cu cea descoperita la Nampa este datata in Paleiliticul tarziu, in Europa, undeva acum 20.000 – 30.000 de ani.
„Potrivit vechilor lucrari din India, redactate in saskrita, oamenii au fost prezenti inca de la inceputul vietii pe Pamant. Exista figuri de zei si zeite in templele indiene, care, potrivit acestor surse, sunt la fel de vechi precum figurina de la Nampa, sau chiar mai vechi”.
Multi oameni de stiinta au cercetat aceasta figurina controversata si au facut diverse teste pe ea, imediat dupa descoperire. Cu totii au fost de acord ca figurina este autentica si ca este extrem de veche.
Exista un expert, Profesor A. Wright de la Oberlin College, care declara ca figurina nu poate fi opera unui copil sa a unui amator, ci a fost facuta de un adevarat artist. Si cu toate ca a fost grav alterata de trecerea timpului, silueta este inca prezenta: are un cap evident, cu ochi si gura abia vizibile; umeri lati; brate scurte si groase; picioare lungi, dreptul fiind rupt.
„Exista pe figurina si cateva marcaje geometrice, foarte slab vizibile, reprezentand fie haine, fie bijuterii – majoritatea se afla in zona gatului si pe brate sau incheieturi. Figurina este imaginea unei persoane dintr-o civilizatie avansata, imbracata extrem de artistic si cu bun gust”. (J.R. Jochmans, Litt.D., 1979)
Potrivit declaratiilor lui Cremo, figurina de la  Nampa ataca puternic scenariul evolutionist. Si intr-adevar, o face. Artefactul de la Nampa este prezent la Idaho State Historical Society din Boise.
Singura explicatie pe care savantii contemporani au dat-o acestei statui a fost aceea ca „este imposibil ca ea sa existe înca din acele timpuri”.
Oare este suficienta aceasta explicatie atât de simpla sau istoria umanitatii trebuie rescrisa din temelii?
Probabil ca niciodata nu se va raspunde la aceasta ultima întrebare pentru ca în primul rând nici nu se doreste, iar în al doilea rând s-ar crea un haos incredibil în tot ceea ce ar însemna originea si evolutia omului pe Terra.
ancient-origins.net