Folosit pentru proprietatile sale tamaduitoare înca din Evul Mediu, pelinul trebuie consumat cu mare atentie, deoarece, în cantitati mari, este toxic. Planta este interzisa cu desavârsire gravidelor. Recunoscut pentru proprietatile sale medicinale din vremuri stravechi, pelinul era folosit pentru ritualuri religioase grecesti si romane, iar în Evul Mediu a devenit de fapt o planta medicinala folosita în manastiri.
Planta nu este una pretentioasa si creste pe terenurile necultivate, fiind usor de recunoscut. Are miros întepator, florile galben pal (în perioada iulie-septembrie) si frunzele verzi pe fata si argintii pe dos. Specialistii spun ca pelinul este folosit îndeosebi pentru purificarea organismului nostru.
“Pelinul trateaza diverse afectiuni ale tractului gastro-intestinal, ale vezicii, ale rinichilor, probleme ginecologice, dermatite. Se pot face astfel spalaturi vaginale cu pelin, spalaturi ale tractului urinar, de asemenea, se pot pune câte 10 picaturi de ceai de pelin în fiecare nara atunci când sunteti foarte raciti. Pelinul este un dezinfectant minunat si se foloseste mai ales pentru arsuri de orice tip. Oparelile cu lichide fierbinti, arsurile, chiar si plagile pot fi tratate cu ceai de pelin. Acesta curata si usuca rana. Afectiuni ale ficatului si rinichilor, de asemenea, se trateaza cu ajutorul pelinului”, explica dr. Catalin Luca, medic internist, cu competenta în apifitoterapie.
Le vine de hac ranilor
Afectiunile ficatului, pancreasului, bilei se trateaza cu infuzie de ceai de pelin, consumata vreme de 21 de zile, câte 50 ml de trei ori pe zi. De asemenea, hepatita de natura infectioasa se trateaza cu ceai de pelin sau cu vin de pelin, spune medicul. “Tuberculoza, o boala înca prezenta în România zilelor noastre, se trateaza cu ajutorul infuziei de radacina de pelin. Racelile sunt foarte usor tratate cu ajutorul ceaiului de pelin, care alunga cu succes si tusea suparatoare. De asemenea, se stie ca pelinul mai are si proprietati antitumorale, fiind folosit adesea în tratarea cancerului de esofag. La nivel extern, pelinul trateaza o serie de afectiuni printre care insomniile si migrenele, tratate foarte usor cu ajutorul decoctului de pelin în care înmuiem un prosop si înfasuram capul. De asemenea, ranile, taieturile, traumele pielii, arsurile, plagile, toate pot fi tratate cu ajutorul infuziei de pelin si a pansamentelor cu pelin proaspat, pisat”, spune medicul.
Când este periculos
Pelinul poate fi consumat sub diverse forme: capsule, evitându-se astfel gustul amar, tinctura, suc, ceai, sirop si ulei. Medicii atrag însa atentia ca este o planta periculoasa, daca este consumata o perioada îndelungata. “Pelinul este o planta toxica în cantitati mari, asadar trebuie sa fie folosita cu atentie. Preparatele de pelin folosite în mod abuziv pot duce la intoxicarea organismului si pot aparea astfel halucinatii, spasme musculare. Curele trebuie sa aiba pauze de minimum doua luni, iar femeilor însarcinate le este strict interzis consumul de pelin!”, spune medicul.
Ceaiul de pelin era folosit in trecut pentru a elimina tenii, limbrici si alte tipuri de paraziti. Era administrat atat oamenilor, cat si animalelor datorita ajutorului in digestie si proprietatilor antiinflamatoare.
Totusi, in afara de efectul sau in eliminarea parazitilor, ceaiul de pelin are o putere mare asupra simtamintelor si este foarte bun in alungarea gandurilor negative.
Ceaiul si tinctura de pelin se recomanda in:
– probleme ale ficatului si ale vezicii biliare;
– simptom dispeptic;
– pierderea apetitului.
TRATAMENTE CU PELIN
Poti face tratament cu pelin, deoarece acesta are proprietati:
• anti-microbiene,
• antihelmintice,
• aromatice,
• tonice,
• febrifuge,
• antiseptice.
Tinctura de pelin se recomanda si in cazuri de balonare, de tulburari dese ale vezicii biliare, meteorism.
In medicina populara pelinul are uz intern in insuficienta gastrica, atonie intestinala, gastrita, dureri de stomac, tulburari hepatice, balonare, menstruatie neregulata, febra, pierderea apetitului, infectie cu paraziti. Extern, acesta poate fi aplicat pe ranile care se vindeca greu, ulcere, pete pe piele si muscaturi de insecte. De asemenea, exista tratament cu pelin pentru femei, mai exact, spalaturi vaginale cu pelin.
Poate ajuta corpul sa combata febra si infectiile.
Pentru a combate gustul amar al ceaiului de pelin, se recomanda adaugarea unei mici cantitati de miere de albine.
Ceaiul de pelin se prepara adaugand o lingurita de pelin uscat la o ceasca de apa fierbinte, care se lasa timp de 10-15 minute pentru a se realiza infuzia. De asemenea, se recomanda consumul acestuia cu 10-15 minute inainte de masa.
CONTRAINDICATII
Multi spun ca acest ceai din frunze de pelin nu ar trebui sa fie consumat pentru mai mult de patru saptamani. Consumul excesiv poate duce la insomnie, ameteala si stari de voma, precum si tremurat, convulsii.
Daca este consumat in cantitati mari, poate dauna organismului, deci nu se recomanda aceasta. In cazul unei persoane insarcinate, nu este indicat consumul, deoarece poate produce contractii. Nici in cazul unei femei care alapteaza nu este recomandat. De asemenea, trebuie tinut cont ca poate cauza si afectiuni ale rinichilor. Datorita toxicitatii sale relative, multi doctori nu il recomanda pentru uz intern, de aceea, chiar daca se prepara usor, nu este recomandat consumul sau.
Acest ceai de pelin poate fi folosit si pe baza de pesticid, daca se stropeste in jur. Este interzis a se lasa la indemana copiilor sau animalelor de casa. Se recomanda spalarea mainilor daca s-a terminat folosirea acestuia.
ALTE APLICATII
Are un afect stimulant asupra creierului si trateaza chiar si reumatismul si racelile. Este folosit in tratarea tractusului digestiv si a formei de diabet care nu necesita insulina. Calmeaza excitatia nervoasa.
Este aplicat cu succes in starile de lene, rau de mare, greata.
Se poate consuma in combinatie cu vin sau bere.
Poate fi aplicat pe fata, sau poate fi baut in cazul durerilor de gat, sau aplicat in cazul hemoroizilor. Cu acest ceai pot fi vindecate artritele. Ajuta si la vindecarea entorselor.
Ceaiul de pelin poate fi folosit cu succes in tratamentele pentru afectiunile enuntate. Pelinul este prezent pe piata in diverse forme, in special capsule de pelin.
sursa: adev.ro