miercuri, iunie 19, 2024
Psihologie

Sfaturi intelepte de la psihologul Mihail Litvak: ”Depresia este un dar oferit omului pentru a se gandi la propria persoana”

Mihail Litvak este un psihoterapeut rus si unul dintre cei mai recunoscuti psihologi la nivel mondial. Litvak a fost primul care a dezvoltat un sistem de solutionare a conflictelor si primul care l-a aplicat în practica. A devenit si mai faimos dupa ce a publicat cartea „Aikido psihologic”, care ajuta sa te întelegi pe tine si pe cei din jur.

 1. Nimeni nu paraseste pe nimeni. Pur si simplu unul merge mai departe. Cel care ramâne în spate, crede ca este parasit.
 2. Mai bine roade piatra învataturii, decât gâtul apropiatului, daca tot vrei sa rozi ceva.
 3. Depresia este un dar oferit omului pentru a se gândi la propria persoana.
 4. Daca o persoana nu are nimic bun de spus despre sine, dar vrea sa vorbeasca, începe sa-i vorbeasca de rau pe altii.
 5. Daca ai o parere buna despre tine, de ce mai ai nevoie ca si altcineva sa gândeasca bine de tine?
 6. Fa ceea ce-ti doresti fara a cere permisiunea, pentru ca nu stii daca ti se va da acordul.
 7. Mai bine comunici cu o carte buna, decât cu un om pustiu.
 8. Capacitatea de a iubi si a îndura singuratatea este un indicator al maturitatii spirituale. Cele mai bune lucruri le facem în singuratate.
 9. Nu cunosc calea spre succes. Dar stiu calea spre esec – dorinta de a fi pe placul tuturor.
 10. Nu exista logica masculina sau feminina, exista capacitatea sau incapacitatea de a gândi corect.
 11. Vrei sa îti cunosti cel mai mare dusman al tau? Priveste în oglinda. Fa-i fata lui, restul se vor împrastia.
 12. Sa vorbesti cu prietenii este placut, iar cu dusmanii este util.
 13. Exista doar un singur motiv bun pentru a distruge relatii si a demisiona de la locul de munca: imposibilitatea cresterii personale în circumstantele existente.
 14. Persoana imatura de multe ori stie, dar nu este capabila. Cea matura nu doar stie, ci si poate. Prin urmare, cea imatura critica, iar cea matura face.
 15. Împartaseste bucuria si cu prietenii, si cu dusmanii. Prietenul se va bucura, iar dusmanul se va supara.
 16. Nu alerga dupa fericire, dar gaseste locul unde se afla. Iar fericirea te va gasi pe tine. Pot sa-ti spun locul unde se afla fericirea ta: în tine. Iar drumul spre ea: dezvoltarea maxima a tuturor abilitatilor tale.
 17. Fericirea este un produs secundar al activitatii organizate în mod corespunzator.
 18. Daca vrei sa-i demonstrezi cuiva ceva, înseamna ca traiesti de dragul acelei persoane. Daca traiesti pentru tine, atunci nu esti nevoit sa îi dovedesti nimic nimanui.
 19. Visele reprezinta vocea posibilitatilor noastre. Eu nu visez sa cânt la opera. Nu am nici voce, nici auz muzical. Dar daca as fi visat, prin urmare, ar fi un rezultat al abilitatilor mele si as încerca din rasputeri sa ajung la opera. Doar ar trebui sa gândesc modul prin care as realiza acest vis. Important este sa nu te grabesti, pentru ca atunci se întâmpla destul de repede. Este bine când o persoana spune urmatoarele despre ea: „Doar pe asta ma concentrez, încercând sa-mi vad visele împlinite.”
 20. Atinge succesul, vor trece supararile.

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum