De la imprimantele 3D la cativa pasi spre nemurire

Oamenii de stiinta pun la cale viitorul planetei. Adica lucreaza la inventiile care vor deveni uzuale (sau nu) peste 30, 50 sau 100 de ani. Daca ne aducem aminte ca acum o suta de ani si ceva nimeni nu credea ca un obiect mai greu decat aerul va putea zbura, cu exceptia celor care erau convinsi ca este posibil, poate ca si inventiile pe care vi le prezentam acum ar putea fi considerate imposibile azi.

Bio imprimantele tridimensionale

 Cercetatorii, plecand de la ideea ca organismul uman este o masina, ca tractoarele sau pompele de apa, pun la cale fabricarea pieselor de schimb… umane. De ce sa nu fie posibila reproducerea la strung (a se citi la imprimanta 3D) a organelor interne deteriorate atunci cand e nevoie pentru a fi transplantate? Asa intra in scena imprimanta organica 3D, sau biologica, un proces care foloseste cartuse ce contin o suspensie de celule vii si un gel biologic, intrebuintate alternativ pentru crearea de tesuturi biologice. Deocamdata, ele rezolva tesuturile mai putin complexe. Cum ar fi „printarea” (printare inseamna tiparire, mai exact ar fi termenul modelare) unor tesuturi cartilaginoase mari, cu o vascularizare mai putin complexa – cartilagii, urechi, nasuri.

 O imprimanta de acest tip este folosita si in Romania, la Timisoara. In viitor insa se spera ca „bio-imprimanta” sa poata modela organe precum inima, rinichii sau ficatul, dar sa zicem ca pana atunci drumul e lung. Aflam ca in SUA a fost creata pe o bio-imprimanta 3D o cutie toracica din titan. Cutia toracica 3D a fost realizata de o companie australiana producatoare de dispozitive medicale, „care a utilizat de asemenea tehnologia proprie PoreStar, un material din polietilena poroasa ce asigura o arhitectura „similara osului” si faciliteaza integrarea cutiei toracice artificiale in tesutul natural”, dupa cum transmite Agerpres. Utilizarea acestei tehnologii a reprezentat o premiera in Statele Unite cand un compozit 3D de stern si cutie toracica a fost implantat in corpul unui pacient. Pacienta americana, din New York, in varsta de 20 de ani, fusese diagnosticata cu condrosarcom, o tumoare osoasa rara, rezistenta atat la chimioterapie cat si la radioterapie.

Robotul bio pe post de frigider

 Site-ul inhabitat.com a prezentat inventia unui designer rus, Yuri Dmitriev, numita „frigiderul bio robot” care nu foloseste curent electric ci doar un gel special din biopolimer care are capacitatea de a pastra alimentele proaspete. Din imaginile extrase dintr-un clip video postat pe youtube vedem ca noul concept nu arata ca un frigider clasic, adica nu are o cutie, rafturi si nici usa, nu este alimentat cu energie electrica. Exista un panou format din gel in care pur si simplu „plantezi” alimentele. Sigur, e mai greu sa plasezi in gel o oala cu ciorba sau o cratita cu sarmale, dar lucrurile se vor rezolva probabil cu timpul.

 Sa mai spunem ca frigiderul cu care Yuri Dmitriev a participat la un concurs de design organizat de compania Electrolux, utilizeaza doar 8% din energia din gospodarie pentru a alimenta panoul de control, in timp ce racirea propriu-zisa nu consuma energie deloc. Cat despre gelul de biopolimer, conform inhabitat.com, el foloseste „lumina generata la temperaturi joase pentru a conserva alimentele si nu are nevoie de un motor. De asemenea, gelul nu are nici miros si nu este nici lipicios, asa cum unii ar putea crede. Frigiderul poate fi fixat pe perete sau chiar pe tavan si poate fi orientat in orice directie”.

Dronele vor furniza Internet

 Iata ca ajungem de la mini-dronele folosite de utilizatori pentru a capta imagini aeriene si care au ajuns la preturi decente, la lucruri mult mai serioase. Compania care a inceput cu un motor de cautare pe internet, folosit azi de intreaga planeta, vorbim despre Google, s-a lansat de cativa ani in lucruri mult mai serioase: masini autonome (Google Car) si mai nou drone pentru internetul viitorului.

 Compania Google, aflam din publictia The Guardian, lucreaza in prezent la Proiectul Skybender, pentru crearea unor drone alimentate cu energie solara, care sa zboare non-stop si care sa furnizeze Internet de mare viteza, mai exact servicii de internet mobil de 40 de ori mai rapide decat 4G LTE, permitand transferul de date la cativa gigabytes pe secunda. Deocamdata, Google a construit doar cateva aparate de emisie-receptie prototip, dar daca cei de la Google vor reusi sa perfectioneze aceasta tehnologie, in viitor vom putea beneficia de internet 5G la viteze pe care acum doar ni le imaginam.

La cati pasi de nemurire?

 Cautarile pentru a descoperi reteta nemuririi nu inceteaza de cateva milenii. Ar fi poate ultima descoperire a omenirii inainte de a parasi Planeta Pamant. Enigma se pare ca este ascunsa, si sigilata, in ADN, probabil pentru totdeauna si a incerca sa o dezlegi este sinonim cu „joaca de-a Dumnezeu” care nu poate duce decat la distrugerea civilizatiei.

 Unii cred ca a trai fie si numai 1.000 de ani ar fi un pas urias spre nemurire. Deocamdata, asteptarile sunt inca mici. Cercetatorul Aubrey de Grey, gerontolog si fondator al Fundatiei pentru Cercetare SENS din California, impreuna cu alti oameni de stiinta de la SENS „lucreaza la dezvoltarea unei terapii care sa elimine celulele care si-au pierdut capacitatea de a se diviza, favorizand in schimb dezvoltarea si multiplicarea celulelor viabile”.

 De Grey sustine ca dezvoltarea acestei tehnologii ar permite unei persoane de 60 de ani sa-si pastreze aceeasi conditie fizica timp de 30 de ani, pana la varsta de 90 de ani. Apoi, prin repetarea procesului, respectiva persoana ar putea atinge 120 sau 150 de ani, avand insa corpul unei persoane de 60 de ani. Cercetarile sunt abia la inceput si nu pot fi prea mari sanse sa duca la ceva palpabil, dincolo de viziune, in viitor.

Revista Magazin

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum

%d blogeri au apreciat: