Pe Internet exista o multime de recomandari despre cum sa devii mai bun, de succes, sfaturi care, unele din ele, sunt rupte de realitate.
Multe dintre aceste sfaturi nu sunt decât niste mituri oricât de frumos si motivational ar suna ele.
1. Învata despre succes de la oameni de succes
Când vei citi despre vreun articol cu sfaturi de aur, pune-ti urmatoarele întrebari:
- Câte persoane au respectat aceste reguli si ce au obtinut?
- Câte persoane nu au respectat aceste reguli si oricum au avut succes?
- Poate, pe lânga aceste sfaturi, mai exista anumite circumstante neprevazute?
Cel mai sigur vei avea succes daca vei petrece timpul învatând sa devii un profesionist în domeniul ales.
2. Mananca sanatos si fa sport
Conform statisticilor, 95% dintre persoanele care au tinut un regim, s-au îngrasat înapoi în urmatorii 1 – 5 ani.
Daca într-adevar vrei sa scapi de kilogramele în plus, va trebui toata viata sa manânci sanatos si sa faci sport.
3. Vrei sa afli cum sa îti schimbi viata? Citeste aceasta carte!
Pentru acest sablon trebuie sa le multumim specialistilor din marketing care promoveaza asemenea carti. Ei inspira idea ca sensul vietii consta în dezvoltarea si schimbarea permanenta a personalitatii noastre. Se creaza impresia ca cei care nu au citit literatura despre dezvoltare personala nu vor sa se schimbe si sunt niste ratati.
Adevarul este ca aceste carti nu te vor ajuta cu nimic daca teoria scrisa în ele nu va fi pusa în practica. Citind multe carti din acest domeniu, se creaza senzatia ca avem o nevoie permanenta de sfaturi, ajutor si instructiuni.
În primul rând trebuie sa întelegi ce problema vrei sa rezolvi si apoi sa citesti carti despre cum ai putea solutiona-o. Începe de la cele mai simple. Daca nu îti ajung bani, ai probleme de sanatate sau în viata personala, încearca sa rezolvi întâi aceste chestiuni.
Daca vrei ca aceste carti despre dezvoltare personala într-adevar sa îti îmbunatateasca viata, trateaza-le ca pe niste instructiuni pentru solutionarea anumitor probleme, nu ca pe niste garantii ale succesului.
4. Gândeste pozitiv
Gândurile negative nu sunt doar daunatoare, sunt si utile pentru trairea unei experiente. În psihoterapia pentru tratarea depresiei sau a nelinistii este practicata dese ori vizualizarea negativa. Imaginându-ne în detalii de ce anume ne este cel mai frica, învatam sa facem fata fricilor.
Mai mult decât atât, gândirea negativa ne ajuta sa atingem scopuri, pentru ca ne obliga sa creem planul B. Gândind exclusiv pozitiv, devenim vulnerabili în fata greutatilor, care apar în viata fiecaruia dintre noi.
5. Nu amâna
Atunci când amânam ceva, facem ceva ce credem ca este mai interesant pentru noi. Evident, nu trebuie întotdeauna sa facem doar ceea ce ne place. Amânarea permanenta a sarcinilor importante nu vorbeste despre latura creativa a persoanei, ci despre lene. Aceasta nu înseamna ca viata consta din obligatii permanente. Sa-ti orientezi atentia spre alte lucruri pentru scurt timp este bine pentru productivitatea noastra (pauzele scurte la fiecare 90 de minute sunt foarte indicate).
Procrastinarea nu este ceva rau intotdeauna. Multe inventii au fost create în aceste momente de amânare a unor sarcini si în timp ce inventatorii se relaxau.
6. Urmeaza-ti visul
Fraza asta este rostita atunci când este vorba despre munca. Trebuie sa recunoastem ca un singur vis nu este destul. Nu devenim profesionisti visând. Experienta si dorinta de a deveni mai buni ne fac profesionisti. Din acest motiv nu trebuie sa cauti jobul visurilor tale, ci acel job unde vei face ceea ce îti place si care te va ajuta sa te dezvolti profesional. Obtinând succes în ceea ce faci, îti vei iubi jobul.
7. Nu-ti nega emotiile
Nu putem nega faptul ca oamenii care vorbesc despre momentele tragice prin care au trecut fac fata mai usor suferintei, decât cei care nu vorbesc despre acest lucru. Întelegerea si acceptarea propriilor sentimente este un aspect important al starii emotionale.
Pe de alta parte, sa iti dai frâu emotiilor si sa te „descarci” pe toti cei care ies în calea ta este o greseala.
Faptul ca ai anumite nelinisti nu înseamna ca esti cel mai nefericit om de pe pamânt si trebuie sa vorbesti cu toti despre acest lucru.
Atunci când treci prin momente dificile, nu îti sugruma emotiile, dar nici nu le da frau. Analizeaza-le, traieste-le si discuta-le cu cei în care ai încredere. Acest lucru te va ajuta sa te întelegi mai bine pe tine si sa te controlezi.
In incheiere va prezint un scurt citat din Mircea Eliade:
“În clipa când atingi pamântul si te-ai oprit, toata viata ta si a celorlalti, tot ce ti s-a întâmplat pâna atunci, ti se arata asa cum au fost ele cu adevarat, nu cum ti s-a parut tie ca sunt.”