Bratara dacica descoperita în judetul Olt este autentica. Acest lucru a fost anuntat, saptamâna aceasta, de Muzeul National de Istorie a României.
Conferinta a avut loc marti, 12 decembrie, la sediul institutiei, fiind sustinuta de procurorul general al României, Augustin Lazar, de directorul general al MNIR, dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu si reprezentansi ai Inspectoratului General al Politiei Române.
„Bratara, recuperata de curând de catre Inspectoratul Politiei Judetene Olt, este deosebit de importanta pentru patrimoniul national, fiind o piesa unicat, singura de acest tip descoperita pâna în prezent. Bratara are un capat terminat printr-o protoma în forma de cap de animal, datata în secolul I a. Chr”, se arata în comunicatul citat.
Reprezentantii muzeului national mai spun ca, din nefericire, piesa salvata este incompleta, fiind partial distrusa, reconstituirea completa a piesei fiind imposibila în acest moment. Cu toate acestea, exceptionala bratara realizata din aur pune într-o noua lumina civilizatia dacica de la sud de Carpati, de la care, pâna în acest moment, erau cunoscute doar obiecte de orfevrarie realizate din argint, potrivit Mediafax.
Directorul Muzeului Judetean Olt, Laurentiu Gutica, spune ca evenimentul de marti confirma descoperirea istorica de însemnatate.
„Se confirma totul. Este bratara autentica unica în spatiul românesc, la Sud de Carpati, dar este incompleta. Are cap de animal, nu e ca celelalte”, a declarat Gutica.
Un tânar în vârsta de 27 de ani, din comuna Optasi, este cercetat penal dupa ce a gasit bratara dacica si nu a anuntat politistii, conform prevederilor legale.
În urma examinarii bratarii, politistii au stabilit ca aceasta este confectionata din aur de 24 de karate, cântareste 108 grame, iar la unul dintre capete are reprezentat un cap de lup alungit, continuându-se cu un corp de sarpe, însemne specifice dacice.