duminică, aprilie 14, 2024
Astronomie

Kepler-90, primul sistem planetar cu 8 exoplanete

În afara Sistemului Solar, Kepler-90 este primul sistem planetar în care au fost confirmate opt planete. Desi Kepler-90 este o stea asemanatoare Soarelui, exoplanetele telurice orbiteaza atât de aproape încât sunt considerate prea fierbinti pentru a sustine viata asa cum o cunoastem. Astronomii se întreaba însa daca nu cumva sistemul mai are si alte planete sau sateliti în jurul gigantilor gazosi.

Steaua Kepler-90 este situata la aproximativ 2545 ani lumina de Pamânt, în directia constelatiei Draco (Dragonul). Steaua este de tipul G de pe secventa principala, o „pitica galbena” ca si Soarele, doar putin mai mare decât astrul nostru. Astronomii cunosteau înca din 2013 ca sistemul are sapte planete, dar acum a fost descoperita o a opta planeta cu ajutorul cercetatorilor Google si unui program de inteligenta artificiala. În clipul urmator, astronomul Andrew Vanderburg (NASA) explica sistemul planetar Kepler-90.

Noua exoplaneta descoperita a fost denumita Kepler-90i si este cu aproximativ 30% mai mare decât Pamântul. Kepler-90i efectueaza o orbita completa în numai 14,4 zile, fiind atât de aproape de stea încât astronomii considera ca ar avea temperaturi de peste 400 grade Celsius. Cea mai îndepartata planeta a sistemului este Kepler-90h si se afla pe o orbita similara cu cea a Pamântului, dar exoplaneta este un gigant gazos, putin mai mare decât Jupiter.

Sistemul planetar Kepler-90 (foto NASA)

Astronomii considera ca sunt sanse reduse ca sistemul planetar sa sustina viata, dar conditii favorabile ar putea exista pe eventuali sateliti ai exoplanetei Kepler-90h. Descoperirea Kepler-90i este importanta mai ales pentru ca este prima exoplaneta confirmara cu ajutorul unui program de inteligenta artificiala.

Dezvoltat de cercetatorii Google, programul a fost învatat sa diferentieze semnalele provenite de la planetele identificate anterior prin metoda tranzitului. Ulterior, programul a cautat semnale similare în 670 sisteme cunoscute sa aiba planete.

În afara de Kepler-90i, a mai fost identificata o a sasea exoplaneta în sistemul Kepler-80, denumita Kepler-80g. Studiul care descrie metoda se numeste „Identifying Exoplanets With Deep Learning: A Five Planet Resonant Chain Around Kepler-80 And An Eighth Planet Around Kepler-90” si a fost acceptat pentru publicare în The Astronomical Journal.

Surse: NASAThe Astronomical Journal (pdf)

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum