Misterul comorii din templul hindus Sree Padmanabhaswamy

Expertii indieni au recuperat tezaurul gasit în cinci camere ale templului Sree Padmanabhaswamy. Ei nu stiu ce se ascunde în cea de-a sasea, aparata de un zid de fier.

O comoara cu o valoare inestimabila a fost descoperita într-un templu indian. Camerele subterane ale templului adapostesc pietre pretioase, monede din aur si statui din metale nobile.

Comoara a stat ascunsa vreme de mai bine de-un secol în sase camere subterane ale templului hindus Sree Padmanabhaswamy, din provincia indiana Kerala.

Expertii – un comitet de oameni de stiinta, avocati si judecatori desemnat de Curtea Suprema din India – au izbutit sa patrunda în cinci dintre cele sase tainite, unde au inventariat si au studiat peste 500 de kilograme de monede din aur, statui sculptate în întregime din aur, cântarind mai mult de 30 de kilograme, si saci întregi de diamante si alte pietre pretioase. 

La a sasea camera subterana, misiunea expertilor s-a îngreunat. Au reusit sa deschida usa exterioara, dar au dat înauntru peste un zid de fier care protejeaza avutia, informeaza BBC News. Când si cum se va patrunde în ultima tainita va decide Curtea Suprema.

„Sunt necesare noi expertize înainte de-a deschide ultima camera”, a spus NM Krishnan, presedintele comitetului de experti.

Pâna atunci, politia locala a instalat camere video, sisteme de alarma si a înconjurat templul cu trupe care asigura paza non-stop. Fiind atât de bine aparata, cercetatorii presupun ca tezaurul din ultima încapere va fi si cel mai pretios.

Potrivit vechilor registre ale templului, aceasta camera a fost deschisa ultima data acum 136 de ani.

Milioane sau miliarde de euro?

Bogatiile din cele cinci camere secrete deschise pâna acum valoreaza mai mult decât întregul buget al Indiei pentru educatie, sustin jurnalistii britanici de la „The Guardian”. O evaluare precisa este imposibil de rea­lizat, artefactele descoperite având, în primul rând, valoare istorica si culturala inestimabila.

Din acest motiv, expertii se si codesc sa avanseze o suma. Neoficial, însa, se vorbeste de o valoare cuprinsa între 25 si 900 de miliarde de rupii, adica între 345 de milioane si 14 miliarde de euro.

Obiceiul regilor Travancore

Templul Sree Padmanabhaswamy a fost construit în secolul al XVI-lea de regii care stapâneau tinutul Travancore.

Legendele locale – relateaza BBC News – spun ca regii din Travancore aveau obiceiul de-a zidi bogatii imense în galeriile subterane ale templului.

Dupa ce India si-a câstigat independenta în 1947, templul Sree Padmanabhaswamy a fost controlat de familia regala Travancore. Si tot atunci, regatul Travancore s-a unit cu statul princiar Cochin, devenind mai târziu provincia Kerala – nume pastrat si în zilele noastre.

Imediat dupa descoperirea comorii, Curtea Suprema din India a hotarât trecerea tezaurului în administrarea si în grija statului, încredintând politiei sarcina pazei.

Pretentiile maharajahului

Actualul maharajah (n.r. – titlu purtat de printii indieni), Utharad Thirunaal Marthanda Varma, care este, de altfel, si administratorul oficial al templului Sree Padmanabhaswamy n-a fost de acord cu decizia instantei supreme, potrivit BBC News.

Varma sustine ca are tot dreptul de a controla în continuare templul, invocând o lege speciala adoptata dupa câstigarea independentei Indiei, lege care oferea cârmuirea asupra templului conducatorilor din Travancore si descendentilor lor.

Curtea Suprema a respins contestatia înaintata de Utharad Thirunaal Marthanda Varma, aratând ca, în India de azi, maharajahii nu au un statut special, având aceleasi drepturi si obligatii ca orice cetatean obisnuit.

Templul lui Vishnu Sree Padmanabhaswamy este un templu hindus construit si dedicat zeului Vishnu de catre familia regala a tinutului Travancore. Templul este situat în orasul Thiruvananthapuram, în provincia Kerala din sudul Indiei. Face parte din Divya Desams, cele 108 temple ale zeului Vishnu mentionate în cartile sfinte ale lui Tamil Azhvars. 14 miliarde de euro ar putea fi valoarea comorii, potrivit estimarilor neoficiale.

 adevarul.ro