Cateva trasaturi psihologice pe care nu iti imaginezi ca le ai

Cercetarile asupra creierului efectuate de-a lungul anilor au scos la suprafata diferite secrete si curiozitati pe care psihicul nostru le ascunde.

Amintirile noastre se schimba

Ne-am obisnuit sa credem ca amintirile noastre sunt mici filmulete. Ele stau undeva în creierul nostru si niciodata nu se schimba. In realitate, amintirile noastre se reconstruiesc de fiecare data când ne gândim la ele.

Continutul lor este influentat de pierderile de memorie. De exemplu, nu îti amintesti cine a fost prezent la cina în familie, dar matusa ta nu a ratat nicio întâlnire. Din acest motiv, odata cu trecerea timpului ai putea sa o incluzi în memoriile tale, chiar daca ea nu a fost prezenta.

Poti avea un numar limitat de prieteni

Psihologii si sociologii au stabilit numarul lui Dunbar – numarul maxim de oameni cu care poti sa ai o relatie apropiata. Chiar daca ai mii de prieteni pe Facebook, vei comunica cu cel mult 50-200 dintr ei.

Suntem fericiti atunci când suntem ocupati

  • Imagineaza-ti ca esti în aeroport si trebuie sa îti iei valiza. Timp de 10 minute te apropii de linia de bagaje si o iei pe a ta.
  • Acum o alta situatie: Reusesti sa scurtezi traseul pâna la banda pâna la 2 minute. Alte 8 minute trebuie sa îti astepti valiza.

În ambele situatii ti-ai luat bagajul în 10 minute. Doar ca în cel de-al doilea caz esti mai nelinistit si nefericit. Creierului nostru nu-i place sa leneveasca. Îi place sa fie permanent ocupat. Iar realizarea fiecarei sarcini presupune secretia de dopamina, care ne face mai fericiti.

Putem memora doar 3-4 lucruri în acelasi timp

Creierul nostru poate memora doar 3-4 fluxuri de informatie în acelasi timp (lucru demonstrat de numeroase studii stiintifice). Aceasta informatie se memoreaza pentru 20-30 de secunde. Dupa care o uitam, daca nu o repetam iar si iar.

De exemplu, esti la volan si vorbesti la telefon (iar acest lucru este INTERZIS). Cineva îti dicteaza un numar, însa nu îl poti scrie, de aceea încerci sa îl memorezi. Repeti cifrele iar si iar pentru a le pastra în memoria scurta înca câteva secunde, pâna când le vei putea scrie pe o foaie.

Deoarece ne este mai usor sa memoram 3-4 fluxuri de informatie, multe lucruri importante contin 4 cifre sau versuri-numarul de telefon sau parola cardului bancar.

Nu percepem lucrurile asa cum le vedem

Creierul nostru permanent prelucreaza informatia care o primeste de la organismul nostru. El analizeaza ceea ce vedem si o prezinta într-o alta forma.

De exemplu, ne imaginam ca citim un text foarte repede, dar nu îl citim. Vedem doar prima si ultima litera, iar celelalte din interiorul cuvântului le imaginam pentru ca deja le-am vazut undeva. Îti amintesti? „Pe baaz uonr sudtii ale ueni uvetsniariti egzlene, nu are intortmapa in ce odnrie satu liertele itnr-un cvunat. Imatpornt etse ca pmria si umtlia lireta sa fie la lcoul pitovrit. Rtseul leilretor pot sta in ocire odrnie si tu o ptoi ctii. Atsa e psboiil prnteu ca noi ctiim cunelvite irngtei si nu letira cu ltirea.”

În rezultat, ceea ce vedem (litere) este diferit de ceea ce percepem (cuvinte). Acest lucru se întâmpla nu doar cu textele.

30% din timpul nostru îl cheltuim pentru vise

Imagineaza-ti ca esti la munca si citesti un document important, iar la un moment dat realizezi ca ai citit aceeasi propozitie de 3 ori. În loc sa te concentrezi pe ceea ce gândesti, mintea ta zboara în alta parte.

Cercetatorii de la Universitatea California sustin ca, zilnic, 30% din timpul nostru îl cheltuim pentru vise, iar uneori, în timpul unei calatorii, chiar si 70%. Acest lucru nu este rau. Aceiasi cercetatori au demonstrat ca oamenii care deseori „sunt cu capul în nori” sunt mai creativi, rezolva mai repede problemele si fac fata mai usor stresului.

Nu putem sa trecem cu vederea trei lucruri: mâncarea, sexul si pericolul

Te-ai gândit vreodata de ce oamenii întotdeauna se opresc atunci când vad vreun accident pe strada? Vad un peisaj îngrozitor însa oricum se opresc sa vada.

De aceasta curiozitate nelimitata este responsabil cerebelul. Functia lui este de a studia anturajul pentru a raspunde la 3 întrebari: pot sa manânc asta? pot sa fac sex? ma va omorî? Mâncarea, sexul si pericolul sunt cele mai importante lucruri fara de care nu am supravietui si de care trebuie sa tinem cont.

Avem nevoie de mai multe optiuni de alegere

Oamenii de stiinta au efectuat un experiment. Într-un magazin au pus doua mese: pe una erau 6 tipuri de gemuri, pe alta – 24 tipuri. Într-un final, majoritatea oamenilor s-au oprit lânga masa cu cele mai multe gemuri, însa au cumparat de 4 ori mai des de pe masa cu cele 6 tipuri de gemuri.

De ce asa? Îti amintesti ca al nostru creier poate memora doar 3-4 lucruri în acelasi timp? Sa alegi este întotedauna mai usor când ai o cantitate mai mica.

De fiecare data, insa, vrem diversitate si de cele mai multe ori poposim lânga masa cu 24 de tipuri de dulceata, chiar daca de fiecare data cumparam acelasi lucru.

Majoritatea deciziilor le luam inconstient

Vrem sa credem ca toate actiunile noastre sunt bine gândite. 80% dintre deciziile pe care le luam sunt inconstiente. Nu ne gândim cum sa facem, ci pur si simplu facem acest lucru. Automat.

În fiecare secunda, creierul nostru receptioneaza milioane de informatii. Pentru a atenua presiunea, o parte din sarcini sunt îndeplinite de subconstient. Sa iei cheile, sa stingi lumina, sa închizi usa – toate activitatile sunt automatizate si nici nu ne gândim la ele.

Din acest motiv ne gândim de foarte multe ori daca am scos fierul de calcat din priza.

Nu exista oameni multitasking (care sa indeplineasca mai multe sarcini in acelasi timp)

Multe cercetari au demonstrat ca oamenii pot sa realizeze doar o sarcina cognitiva. Încearca sa vorbesti si sa citesti în acelasi timp. Sau sa scrii o scrisoare si sa asculti o carte audio. Cel mai probabil nimic nu îti va reusi pentru ca noi suntem capabili sa ne concentram atentia doar pe o actiune.

Exista o exceptie. Daca a doua actiune va fi fizica si automata, atunci vei putea realiza doua lucruri în acelasi timp. Poti, în acelasi timp, sa mergi si sa vorbesti la telefon. Chiar si în acest caz sunt mari sansele sa te lovesti de cineva sau sa auzi doar o parte din discutie.