Aceste corpuri, numite si stele cazatoare, în situatiile foarte rare când ajung în atmosfera Terrei, se pulverizeaza chiar înainte de a ajunge pe suprafata. Motivul este unul care i-a contrariat pe cercetatori, dar un nou studiu publicat în Meteoritics & Planetary Science al savantilor de la Universitatea Purdue aduce prima explicatie concreta.
Se mai numesc si meteoriti – corpuri cosmice de dimensiune mica, rezultate din corpuri mai mari precum comentele sau evenimente precum coliziunea între asteroizi, si care duc la fenomene spectaculoase precum ploile de meteori, ca Geminidele sau Perseidele, care pot observate si pe cerul României.
Desi produc fenomene spectaculoase, nimeni nu stia cu exactitate de ce nu ajunge nici macar o parte din aceste obiecte pe suprafata, scrie BGR.
Folosindu-se de un eveniment care a avut loc pe cerul localitatii Chelyabinsk din Rusia, cercetatorii au putut analiza procesele care au loc în si lânga corpul cosmic în acele minute de la intrare în atmosfera, pâna la dezintegrarea completa a acestuia. Cu ajutorul simularilor computerizate, savantii au ajuns la concluzia ca nu neaparat frecarea de atmosfera provoaca dezintegrarea, asa cum se credea pâna acum, ci diferentele de presiune dintre aerul din fata rocii si cea din spate – aici fiind extrem de scazuta.
„Daca aerul se poate misca prin porii obiectului, poate exploda”, a precizat Jay Melosh, co-autor al studiului. Datorita sau din cauza vitezei extrem de mari a meteorizilor, instabilitatea se transforma în explozie, iar unda de soc este cea care poate afecta ce exista pe suprafata planetei, de aceea a ranit sute de oameni la Cheleabinsk.
De aceea, pentru a provoca dezastru, un corp nu trebuie neaparat sa atinga suprafata. O explozie în aer poate fi la fel de catastrofala, daca nu chiar mai rau. Totusi, savantii precizeaza ca este improbabil ca un obiect de dimensiuni mari sa se dezintegreze (total) în aer.