vineri, octombrie 4, 2024
Astronomie

Hypatia, piatra descoperita in Sahara mai veche decat Sistemul solar

În 1996, într-o zona a desertului Sahara, arheologii au descoperit o piatra extrem de ciudata pe care au poreclit-o Hypatia. Aceasta piatra unica contine compusi micro-minerali care nu au fost vazuti niciodata pe Pamânt, si nici macar pe vreo alta roca spatiala care a cazut pe Terra, sau pe care astronomii au avut sansa sa o analizeze prin observatie. În ciuda faptului ca a fost descoperita cu mai mult de 20 de ani în urma, cercetatorii de la Universitatea din Johannesburg din Africa de Sud au confirmat ca piatra are origine extraterestra, relativ recent, dupa studii foarte amanuntite.

Acestia au ajuns la aceasta concluzie dupa ce au examinat matricea carbonica si au descoperit ca roca spatiala nu are nicio urma de silicat, care se gaseste de obicei în obiecte spatiale care se misca în interiorul sistemului nostru solar. Cercetatorul principal, Jan Kramers, a subliniat ca aceasta piatra schimba modul în care privim Universul.

 „În meteoritii chondriti ne asteptam sa vedem o cantitate mica de carbon si o cantitate buna de siliciu. Dar matricea Hypatia are o cantitate masiva de carbon si o cantitate aproape de zero de siliciu. Si mai neobisnuit, matricea contine o cantitate mare de compusi de carbon, numiti hidrocarburi policaromatice (HAP), o componenta majora a prafului interstelar, care a existat chiar înainte de formarea sistemului nostru solar”, a adaugat Kramers.

De asemenea, cercetatorii au tinut sa mai puncteze faptul ca piatra s-a format într-un mediu rece. Prin urmare, cel mai recent studiu privind compozitia chimica a pietrei i-ar putea determina pe oamenii de stiinta sa reconsidere modul în care s-ar fi format Universul.

space.com

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum