vineri, martie 29, 2024
Psihologie

”Astazi voi fi fericit”, manifestul lui Dale Carnegie

 1. Astazi voi fi fericit. Aceasta înseamna ca, urmându-l pe Abraham Lincoln, voi spune: „Oamenii sunt atât de fericiti pe cât se hotarasc sa fie.” Fericirea vine din interior, stimulii externi nu au nici o legatura cu asta.

2. Astazi voi lua în considerare doar lucrurile reale si nu voi cere lumii sa se schimbe conform dorintelor mele. Voi lua ca atare familia mea, serviciul meu, soarta mea si ma voi stradui sa fiu in concordanta cu ele.

3. Astazi voi avea grija de organismul meu. Îl voi consolida prin exercitii, grija fata de corp si alimentatie corecta. Ma voi opri din excesele nocive. Vreau sa fac din el o masina ideala pentru executarea nevoilor mele.

4. Astazi voi încerca sa-mi dezvolt inteligenta. Voi încerca sa învat ceva valoros. Voi pune creierul la munca si voi citi ceva care necesita efort mental si concentrare.

5. Astazi voi încerca sa ma concentrez pe îmbunatatirea sufletului. Pentru a face acest lucru, am nevoie de trei actiuni: voi face cuiva o bucurie, fara sa stie cineva, si voi face doua lucruri de care mi-e teama si pe care tot am evitat sa le fac – „doar pentru formarea profesionala a vointei”, cum spunea William James (un psiholog si filosof american).

6. Astazi ma voi stradui sa fiu placut în toate relatiile cu oamenii cu care voi interactiona. Voi avea grija de aspectul meu, voi încerca sa ma îmbrac mai bine, sa vorbesc mai incet, voi fi mai politicos în comportamentul cu altii, voi fi generos cu laudele, ma voi abtine de la critici, de la mustrari si de la orice tip de instructiuni.

7. Astazi ma voi stradui sa-mi traiesc clipa, protejându-ma de navala tuturor problemelor care vin asupra mea. În cele douasprezece ore as putea face lucruri concrete, cele mai importante pentru ziua de azi, pe care le-as fi lasat pe mai târziu, avand regrete toata viata.

8. Astazi îmi voi face programul zilei. Voi scrie resursele de care am nevoie pentru a face un lucru la ora dorita. Posibil sa nu pot urmari cu strictete acest program, dar cel putin idea lui ma va salva de la doua lucruri rele- graba si indecizia.

9. Astazi voi acorda o jumatate de ora pentru odihna si relaxare. E bine în cazul în care aceasta jumatate de ora este linistita, uneori, ma voi gândi la Dumnezeu, acest lucru dand vietii un sentiment de perspectiva.

10. Astazi nu ma voi teme de nimic. Nu ma voi teme sa fiu fericit, o sa ma bucur de toate lucrurile minunate din aceasta lume. Nu imi este frica sa iubesc si sa cred în faptul ca si eu sunt iubit de asemenea. Voi gândi si voi actiona ca un om fericit. Ma voi simti fericit!

 

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum