miercuri, iunie 19, 2024
Fenomenul OZN

Ce a rezultat in urma proiectului secret AATIP destinat studierii fenomenului OZN

Am relatat despre proiectul AATIP de la Pentagon, finantat cu 22 de milioane de dolari între anii 2008 si 2012 si destinat studierii fenomenului OZN. Proiectul a fost demarat din initiativa senatorului de Nevada Harry Reid si a fost condus, la Pentagon, din 2010, de Luis Elizondo, un functionar superior din domeniul informatiilor, cu înalte autorizatii de securitate.

 Dupa demararea proiectului, majoritatea finantarii a ajuns la miliardarul Robert Bigelow, fondatorul unui lant hotelier si al companiei de tehnologie spatiala Bigelow Aerospace, un important contractor guvernamental. Bigelow, care a vorbit deschis în ultimii ani despre opiniile sale conform carora vizitatorii extraterestrii vin frecvent pe Pamant, era vechi prieten cu senatorul Reid si a contribuit în mod regulat la campaniile sale de realegere, cu cel putin 10.000 de dolari din 1998 pana în 2008, asa cum arata înregistrarile din campaniile electorale.

 Experienta anterioara a lui Bigelow în investigarea unor fenomene inexplicabile, la ranch-ul sau Skinwalker, în perioada 1995-2004 (ferma pe care a vandut-o în urma cu un an) a fost probabil un factor important în decizia de acordare a contractului de studiere a OZN-urilor. Iar surse familiarizate cu studiul spun ca anchetatorii Pentagonului s-au întors de mai multe ori la ferma din Utah pe parcursul derularii proiectului.

Depozit de obiecte recuperate

 Bigelow a angajat subcontractanti si, afirmativ, a modificat cladirile companiei sale aerospatiale din Las Vegas, construind un complex subteran, sigur, pentru a stoca materiale colectate de proiect. Acolo, potrivit lui New York Times, s-ar putea gasi, poate, aliaje metalice si alte materiale despre care Elizondo si contractorii au spus ca ar fi fost recuperate din OZN-uri. Unii ziaristi au comentat chiar ca ar fi existat încercari pentru ca oamenii de stiinta sa le determine compozitia si sa-si dea seama de unde provin proprietatile lor uimitoare.

 La proiectul de identificare a amenintarilor aerospatiale avansate AATIP au contribuit si o seama de piloti straluciti si alti observatori, prin rapoartele lor, sustinute de înregistrari radar, instrumentare si, uneori, de dovezi fizice. Proiectul a colectat astfel numeroase înregistrari audio si video, ale unor aparitii ale caror surse raman un mister. De asemenea, cercetatorii au examinat persoane care au spus ca au suportat efecte fizice în timpul unor întalniri apropiate OZN si au discutat cu militari care au raportat observarea unor aeronave stranii, care se deplasau cu viteze foarte înalte, sau pluteau nemiscate, fara a avea mecanisme vizibile de propulsie. Reid, omul care a autorizat acest studiu, spune ca nici Pentagonul, nici vreunul dintre managerii proiectului nu au afirmat ca ar fi obtinut dovezi concludente privind vizitatorii extraterestri, dar nici nu au exclus aceasta posibilitate.

 În interviurile pe care le-a dat, Luis Elizondo a declarat: „Timp de aproape un deceniu, am desfasurat un proiect de identificare aerospatiala foarte sensibil, care s-a concentrat pe tehnologii aeriene neidentificate. În aceasta pozitie am învatat ca fenomenul este într-adevar real… probabil exista ceva acolo, dar nu stim ce este.”

 Ca exemplificare, Elizondo a descris nenumarate observatii inexplicabile, facute de piloti ai marinei si de alti observatori, privind aeronave cu capabilitati mult peste ceea ce este considerat în prezent ca aerodinamic posibil. El a mentionat, pentru compania de presa Politico, faptul ca observatiile au fost facute adesea în vecinatatea instalatiilor nucleare, fie ele nave maritime, sau centrale electrice. „Noi nu am mai vazut niciodata asa ceva înainte” a subliniat el.

 Asa cum a mai spus Elizondo, în echipa pe care a condus-o în cadrul proiectului, au existat oameni cu doctorate, specialisti în contrainformatii, ofiteri de informatii si altii; „cam o gama completa de talente”. El a adaugat: „Cei mai multi dintre noi tind sa fie, prin natura lor, sceptici, pentru ca suntem în domeniul inteligentei si al securitatii nationale. Dar cred ca odata ce intri sa examinezi datele disponibile si specificul a ceea ce vezi, începi sa realizezi ca poate exista ceva aici, ceva mai mult decat ceea ce cred oamenii, adica drone sau orice altceva ar putea sa-si imagineze”.

 Elizondo a vorbit si despre modul în care specialistii au examinat informatiile pe care le-a primit proiectul. Prima operatie era sa se asigure ca totul este autentic. De pilda, cutare videoclip înfatisand un OZN a provenit cu adevarat de la o sursa oficiala si bine identificata? Apoi, se analizau, corelativ, distanta, altitudinea, ce a facut avionul care zbura, cine zbura, în ce conditii, starea marii s.a.m.d. În urmatorul pas, se analiza ceea ce se vede în videoclip, comparand cu tot ce putea fi: drone, avioane comerciale, avioane militare, rachete si orice altceva.

 Departamentul apararii facea mari eforturi pentru a fi sigura ca întotdeauna se va putea identifica ceea ce zboara, fie ca este în spatiul aerian american, fie în alta parte. S-a depus în aceasta directie multa rigoare si mult zel, iar cei în cauza dispuneau de o baterie incredibila de instrumente pentru a examina toate acestea si pentru ca specialistii sa fie siguri ca stiu la ce anume se uita. De regula identificarea este reusita… dar au fost si incidente care nu au putut fi explicate. În plus, echipa trebuia sa afle si cum functioneaza. Elizondo, în interviul sau pentru Politico, a mai facut o completare interesanta: „Am încercat sa lucram în cadrul sistemului… Am încercat sa scoatem voodoo-ul din stiinta voodoo.”

 Reid i-a declarat reporterului de investigatie, veteran al KLAS-TV, George Knapp, din Las Vegas, ca este mandru ca a avut o contributie în demararea studiului Pentagonului si, contrar unor rapoarte mass-media, informatiile colectate au fost impresionante. Knapp a aflat, din surse de încredere, ca proiectul AATIP a produs „trei duzini de rapoarte groase, precum si alte aproximativ trei duzini de rapoarte tehnice care arata modul în care un astfel de tip de tehnologie exotica ar putea fi utilizat într-o noua era a aviatiei si ce ar putea însemna aceasta pentru aparare. Dintre rapoarte, cel putin unul avea un volum de 490 de pagini si descria observatii OZN, atat din Statele Unite cat si numeroase tari straine, de-a lungul mai multor decenii”. Pana azi, niciun document dintre acestea nu a fost facut public.

Proiect incheiat

 Cu toate acestea, dupa cum au comentat unele surse în presa, desi s-au comandat o gramada de studii, s-au facut o multime de interviuri si s-au creat o multime de documente, s-a raspandit tot mai mult sentimentul ca, desi investigatiile au fost utile, nu s-a gasit nimic de substanta, ceva cu adevarat revolutionar, nici pentru siguranta nationala, nici pentru noi principii ale aparatelor de zbor. S-a creat impresia ca se produc hartii, dar interesul se dilueaza si se dezumfla tot mai mult. În consecinta, în 2012, finantarea proiectului s-a încheiat. Asa cum a spus unui reporter Luis Elizondo, „Nu mai exista nimic care sa justifice utilizarea banilor contribuabililor”. Acesti bani fusesera bine cheltuiti la început, dar dupa cinci ani, sentimentul general a fost sa se lase proiectul „sa moara de o moarte lenta”.

 Oficial proiectul s-a încheiat în 2012, odata cu încetarea finantarii, dar Luis Elizondo a declarat ca el si echipa sa au continuat sa lucreze, cu oficialii marinei si ai CIA, pe aceleasi probleme, pana la demisia sa din functie în luna octombrie 2017.

 Desi au fost insistent asaltati de presa, Reid si Bigelow nu au raspuns la prea multe întrebari. Pana în prezent, guvernul nu a publicat rapoarte oficiale sau rezultate din proiect, dar se stie de pe acum ca parti bune din el vor ramane în continuare clasificate.

 Un subiect foarte sensibil este cel privind depozitarea în cladiri din Las Vegas a unor materiale despre care Luis Elizondo spunea ca au fost recuperate din OZN-uri. Robert Bigelow, în firma caruia ar fi fost aduse materialele si cel care a condus echipa de experti care a realizat studiile declara ca a semnat un acord strict de nedivulgare si nu poate discuta constatarile. Cat despre Reid, acesta a spus: „Nu stiu, nu stiu nimic despre materialele exotice, am auzit doar o multime de vorbe despre asta.”

 Unii ziaristi nu si-au ascuns nemultumirea, spunand: „Deoarece contribuabilii au platit acest proiect, meritam sa vedem rezultatele ei”. Sun Online a depus, cu rapiditate, la Agentia de Informatii a Apararii, o cerere, în baza legii pentru libertatea de informare, pentru a desecretiza orice alte fisiere OZN sau videoclipuri legate de AATIP.

Revista Magazin

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum