Descoperire de proportii: semnalul aparitiei primelor stele din Univers si secretul materiei intunecate

Astronomii au detectat semnalul aparitiei primelor stele ce au luminat universul. Observatiile au fost catalogate de catre specialisti ca fiind ”revolutionare”.

Semnalul radio slab sugereaza ca întunericul din univers a început sa se disipe în urma cu 180 de milioane de ani, dupa Big Bang într-un moment de tranzitie cunoscut cu denumirea de ”rasarit cosmic”.

Conform The Guardian urmele lasate de stralucirea primelor stele contin dovezi noi despre existenta si natura materiei negre, care daca va fi confirmata de observatoarele independente ar putea reprezenta o descoperire majora. ”Descoperirea acestor semnale minuscule ne deschide o noua fereastra catre universul primordial,” a declarat Judd Browman din cadrul Universitatii de stat din Arizona.

Dupa Big Bang, universul era un loc rece plin de hidrogen gazos si radiatii cunoscut cu denumirea de Radiatie cosmica de fond. Chiar si în prezent aceste radiatii sunt prezente în univers, iar specialistii le utilizeaza pentru a cauta evenimente cosmice ce au loc în adâncurile spatiului.

În timpul urmatorilor 100 de milioane de ani, gravitatia a dus la formarea unor regiuni gazoase dense din care au luat nastere primele stele. Acestea erau masive, albastre si cu o existenta scurta. În timp ce stelele absorbeau în aceasta perioada gazele din jur, atomii de hidrogen începeau sa se miste, astfel acestea absorbeau radiatii din Radiatia cosmica de fond. Acest aspect i-a ajutat pe cercetatori sa prezica faptul ca ”rasaritul cosmic” a lasat urme în Radiatia cosmica de fond sub forma unor puncte luminoase care sunt perceptibile si în prezent.

 Modul prin care sunt detectate aceste semnale este extrem de dificil, însa astronomii au fost fascinati de aceasta posibilitate de zeci de ani. ”Echipa a observat undele radio pentru a detecta un semna de 0,01%. Este ca si cum ai cauta acul în carul cu fân,” a declarat Andrew Pontzen, cosmolog din cadrul Universitatii din Londra.

Pentru a detecta primele stele specialistii au utilizate atenele observatorului Edges (Experiment to Detect Global EoR Signature) aflat într-o regiune izolata din vestul Australiei, unde nu exista surse radio ce ar putea interfera cu antenele. Lungimile de unda captate de Edges sugereaza ca ”rasaritul cosmic” a avut loc în urma cu 180 de milioane de ani cu 9 milioane de ani înainte de formarea Soarelui.

De asemenea, semnalul a oferit detalii suprinzatoare privind evenimentele ce au avut loc la 250 de milioane de ani dupa Big-Bang, pe când primele stele s-au transformat în supernove si au aparut primele gauri negre.  În urma observatiilor specialistii au avut parte de o supriza majora. Marimea punctului luminos era mult mai mare decât au prezis. Acest fapt sugereaza ca hidrogenul gazos absorbea mult mai multa radiatie astfel ca universul ar fi fost mult mai rece decât a fost prezis anterior. Conform specialistilor temperatura ar fi fost de -270 de grade Celsius.

Rennan Berkana, astrofizician din cadrul Universitatii din Tel Aviv a propus o explicatie care ar putea revolutiona domeniul stiintific. El sustine ca hidrogenul gazos si-ar fi pierdut din caldura din cauza materiei intunecate. Daca ipoteza specialistului se va dovedi corecta ar putea confirma existenta unei noi interctiuni între materia normala si cea întunecata aceasta fiind mediata de o forta fundamentala necunoscuta pâna în prezent.