Exoplaneta Ross 128 b cea mai apropiata planeta temperata descoperita pana acum
Exoplaneta Ross 128 b este cea mai apropiata planeta temperata ce orbiteaza o stea pitica rosie inactiva, din câte au fost descoperite pâna acum. Aflata la mica distanta de Pamânt, în termeni astronomici, planeta Ross 128 b este considerata a avea mai multe sanse de a fi locuibila decât Proxima b. Cercetatorii spera ca viitoarele studii sa ofere mai multe indicii despre existenta si compozitia atmosferei exoplanetei.
Ross 128 este o stea pitica rosie aflata la 11 ani lumina (3,4 parseci) de Pamânt, în directia constelatiei Virgo (Fecioara). Ross 128 se deplaseaza catre Sistemul Solar si, conform calculelor astronomice, în aproximativ 79000 ani va fi cea mai apropiata stea de noi. Folosind instrumentul HARPS (High Accuracy Radial velocity Planet Searcher) amplasat la Observatorul La Silla Observatory din Chile, astronomii au descoperit o planeta orbitând în jurul stelei.
Ross 128 b destul de similara cu Pamântul, având o masa estimata de 1,35 ori mai mare decât cea a planetei noastre. Exoplaneta este de 20 de ori mai aproape de steaua sa decât Pamântul de Soare, având o perioada orbitala de 9,9 zile. Dar steaua Ross 128 este mult mai mica decât Soarele si planeta primeste aproximativ de 1,38 ori mai multa energie decât Pamântul. În aceste conditii, astronomii considera ca Ross 128 b ar putea avea temperaturi cuprinse între -60°C si +20 grade Celsius.
Fata de Proxima b, Ross 128 b este considerata mult mai potrivita sa sustina viata, deoarece steaua Ross 128 are o activitate mult mai scazuta decât steaua pitica rosie Proxima Centauri. Astronomii sustin ca exoplaneta va putea fi cercetata mai amanuntit cu ajutorul ELT (Extremely Large Telescope), preconizat a fi inaugurat în 2024. Studiul „A temperate exo-Earth around a quiet M dwarf at 3.4 parsecs” va fi publicat în Astronomy & Astrophysics.