Gripa spaniola din 1918, ultima pandemie care a facut milioane de victime

Omenirea a fost atacata de-a lungul existentei sale de valuri catastrofale de nenorociri, de la biblicele pedepse, la ciuma bubonica si epidemiile de virusi mortali. În ultimele decenii, planeta a fost „atacata” de diverse pandemii care mai de care mai devastatoare.

Daca ne oprim la ultimele decenii, a fost mai întai gripa aviara, despre care, la vremea respectiva, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) afirma în comunicate oficiale ca o pandemie de gripa aviara ar putea ucide o jumatate din populatia planetei! Asta, desi initial se afirmase ca acest soi de gripa nu omoara decat pasarile si nu se transmite la om! Apoi, au urmat comunicatele OMS pline de cifre exacte ale oamenilor ucisi de virusul pacatos.

 Dupa ce au fost sacrificate sute de milioane de gaini, rate si gaste din marile crescatorii de pasari, febra comunicatelor s-a mai potolit, apoi subiectul a disparut definitiv din presa mondiala, semn ca scopul fusese atins. Dupa alti cativa ani, OMS crea o noua pandemie, cea a virusului gripei porcine!

 Dincolo de faptul ca nu era nici mexicana, cum a transmis presa mondiala initial, nici provenind de la porci, pandemia si-a atins telurile tot prin intermediul comunicatelor OMS care prezenta zilnic numarul mortilor, dar si anunturi apocaliptice referitoare la planeta, care era în pragul apocalipsei. A fi fost vorba despre un nou virus (sau mai vechi?), botezat în graba AH1N1, care ar fi izbucnit în Mexic în luna aprilie 2009 si care a evoluat ca o pandemie, raspandindu-se în întreaga lume.

„Desi a fost o boala gripala usoara si cu mortalitate relativ scazuta, de la declansarea sa în aprilie 2009 si pana în august 2010, pandemia ar fi provocat aproximativ 18.500 de decese în lume!

 Vorbim de estimari, deoarece nimeni nu poate spune cu exactitate numarul deceselor asociate cu acest gen de gripa. Si, la fel în cazul gripei aviare, dupa panica globala realizata de sustinute campanii de presa, transformata brusc în cea mai mediatizata epidemie de gripa din istorie, semnalul a fost dat tot de OMS care In august 2010 anunta sfarsitul gripei porcine!”

Moartea Neagra

 Totusi, daca ar trebui sa vorbim de adevaratele epidemii, si nu despre cele care vin în folosul industriei medicamentelor, atunci sa amintim despre cea mai groaznica pandemie petrecuta în perioada Evului Mediu timpuriu. Este vorba despre asa-numita „Moartea Neagra”, epidemia de ciuma provocata de o bacterie numita Yersinia pestis. Izbucnita probabil în Asia, ea s-a raspandit în Europa dupa anul 1347, unde a creat mare panica.

Simptomele erau banale, dincolo de durerile îngrozitoare si frisoane, dar ceea ce-i deosebea pe cei care sufereau de ciuma de cei care aveau doar febra mare era „aparitia în zona axilara, pe gat, si eventual în zona inghinala a unor umflaturi pline cu puroi, numite „buboane”, la început de culoare roz, apoi purpurii, iar în final negre, putand ajunge la dimensiunea unor portocale. Victimele mureau în chinuri groaznice”.

 De aceea ea s-a numit „ciuma bubonica”. Teribil a fost ca doar în cativa ani, pe undeva între o treime si o jumatate din populatia Europei ar fi murit din cauza acestei pandemii. Multi au crezut atunci ca venise „sfarsitul lumii”.

Un secol de la gripa spaniola

 Ultima mare pandemie reala, si nu inventata de OMS, a fost cea de „gripa spaniola”. Dupa cum aflam într-un documentar Agerpres, pe 11 martie a fost marcata împlinirea unui secol „de la raportarea primului caz de gripa din cadrul pandemiei mondiale de gripa spaniola, care, la sfarsitul Primului Razboi Mondial, a ucis între 20 si pana la 100 de milioane de oameni, conform diferitelor estimari”.

 Gripa, neobisnuit de grava s-a raspandit nu doar în Europa si SUA, ci si în Australia, India, chiar si în unele insule izolate din Oceanul Pacific. Primele cazuri de gripa, provocata de un virus de tip A din tulpina H1N1 (ce coincidenta cu gripa porcina!), au fost diagnosticate în SUA, în 1918. Cum a ajuns virusul „gripei spaniole” din SUA în lume? Dupa unele informatii infectia a plecat din fortul Riley din Kansas, unde erau pregatiti pentru razboi 50.000 de soldati americani.

 În momentul debarcarii în Europa, în aprilie 1918, soldatii americani au adus acest virus cu ei, declansand astfel „primul val al pandemiei”.

Gripa spaniola ucidea cu o rapiditate neobisnuita: în presa americana abundau povestile despre oameni care se trezeau dimineata bolnavi si mureau în drum spre serviciu. Epidemiologii nu au cazut de acord cu privire la originea acestei tulpini virale, dar cad de acord ca virusul „s-a manifestat la nivel global din cauza miscarilor de trupe din diferitele parti ale lumii”. Culmea este ca aceasta gripa ucigasa a trecut neobservata în presa vremii, prea ocupata cu razboiul mondial, dar si de medici care puneau decesele pe seama pneumoniei!

 „Singurele informatii publicate înca de la începutul pandemiei pe acest subiect provin din Spania, tara neutra în Marele Razboi. Din aceasta cauza boala a primit numele de gripa spaniola”. Dupa primul val, a urmat faza cea mai letala a pandemiei, pana în luna septembrie 1918.

 Conform expertilor, „cele 13 saptamani dintre lunile septembrie si decembrie 1918 au constituit perioada de maxima intensitate a pandemiei, cand au murit cei mai multi oameni. Cel putin 195.000 de americani au murit doar în luna octombrie. Pentru comparatie, numarul total al militarilor americani morti în Primul Razboi Mondial este de 116.000”. Ultimul val al pandemiei de „gripa spaniola” s-a consumat în ianuarie 1919 care însa n-a mai avut virulenta primelor doua.

 Pana la urma, conform statisticilor, „în Marea Britanie au murit aproximativ 675.000 de oameni. În Japonia s-au înregistrat circa 400.000 de victime. Samoa de Vest, o tara insulara din sudul Pacificului, si-a pierdut o cincime din populatie. Cercetatorii estimeaza ca în India mortalitatea a fost între 12 si 17 milioane de persoane. La nivel mondial, mortalitatea a fost estimata între 10% si 20% din numarul total de persoane infectate”. Nivelul de mortalitate ridicat a facut presa sa prezinte aceasta pandemie, drept cea mai mare din istoria lumii, ea ucigand în final „mai multi oameni decat cele doua Razboaie Mondiale la un loc”.

 Si pentru ca amenintarile pandemiei de gripa sa nu-si piarda din virulenta, unele publicatii americane vorbesc deja despre faptul ca gripa sezoniera din acest an va fi mai groaznica decat cea din sezonul 2014-2015!

Revista Magazin