Telescopul spatial Kepler a fost lansat în 2009, iar de atunci a realizat numeroase descoperiri importante, fiind considerat si „prima misiune a NASA capabila sa gaseasca planete de dimensiunea Pamântului”.
Chiar si dupa ce misiunea Kepler s-a încheiat dupa unele defectiuni cu aparatul, satelitul a putut fi refolosit într-o noua misiune numita K2, care are aceeasi misiune, dar cuprinde o portiune mai larga din cer, scrie Newsweek.
Kepler-90i
Pe 14 decembrie 2017, savantii de la NASA au anuntat ca Sistemul nostru Solar nu este singurul care are atât de multe planete, dupa ce au descoperit înca o planeta care orbiteaza steaua Kepler-90. Sistemul a ajuns astfel la opt planete, la fel ca cel în care se afla Pamântul. Aceasta descoperire s-a putut realiza cu un program dezvoltat de Google AI, care a mai scos la iveala înca o planeta în sistemul Kepler-90.
Kepler-10b
Este prima planeta solida descoperita de Kepler, dar nu este una pe care ai vrea sa o vizitezi – este atât de aproape de steaua sa încât temperaturile de pe suprafata au circa 1.400 de grade Celsius. Este foarte mica pentru exoplanetele descoperite pâna atunci, având un diametru de 1,5 ori mai mare decât Terra, iar masa este de patru ori mai mare. Un lucru bizar este acela ca poate avea o coada precum o cometa, datorata temperaturilor extrem de mari.
Kepler-16b
Este prima planeta descoperita care orbiteaza o pereche de doi sori. Savantii au speculat ca fenomenul ar fi plauzibil, iar descoperirea sistemului Kepler-16 a confirmat. Întrucât aproximativ jumatate dintre stelele descoperite sunt în perechi, descoperirea este importanta atât în întelegerea formarii sistemelor solare, cât si în cautarea de viata extraterestra.
Mini-Neptuni
Abilitatile satelitului au oferit savantilor suficiente exemple de planete individuale pentru a realiza ca exista doua tipuri de planete de dimensiuni mici: un grup este format din planete solide, de aproximativ 1,75 de ori dimensiunea Terrei si al doilea grup, care a fost poreclit grupul de „mini-Neptuni”, este format din planete gazoase mici, de doua ori mai mari ca Pamantul.
Kepler-22b
Savantii care studiaza exoplanete sunt interesati în mod special de ceea ce se numeste zona habitabila – distanta optima a unei planete de steaua sa care îi permite sa aiba apa lichida – temperatura nu trebuie sa fie prea scazuta sau prea ridicata. Kepler-22b a fost prima planeta în aceasta zona care a fost descoperita de telescop. Mai interesant ca steaua pe care o orbiteaza este de acelasi tip ca soarele nostru.
Cantitatea incredibila
Telescopul a gasit pâna acum 2.515 exoplanete, iar 30 dintre ele sunt de aproximativ dimensiunea Terrei si la o distanta potrivita de stelele lor pentru a avea apa lichida pe suprafata. Toate planetele descoperite de Kepler formeaza mai mult de doua treimi dintre cele descoperite în total de savanti, adica 3.564.
Telescopul spatial Kepler a fost lansat în martie 2009. În timpul celor patru ani ai primei misiuni, nava a scanat 150.000 de stele, cautând scaderile mici în lumina cauzate de planete care trec prin fata lor. În 2014, Kepler a trecut la a doua misiune numita K2, în care vâneaza în continuare planete, dar si face o varietate de observatii.