duminică, aprilie 14, 2024
Calatorind prin lume

Devils Tower, un monument spectaculos considerat sacru de catre amerindieni

Aceasta formatiune geologica magnifica a fost mult timp considerata sacra de catre multe triburi amerindiene care au trait în Muntii Bear Lodge, o mica zona montana din regiunea Crook, Wyoming, SUA.

Aceasta formartiune geologica naturala i-a intrigat pe geologi de mult timp. Turnul are o înaltime de 386 de metri, ajungând la 1.559 m deasupra nivelului marii.

Nativii care locuiesc în zona se bazeaza pe mai multe legende pentru a explica modul în care a luat nastere turnul, iar aceste povesti difera de la un trib la altul. De exemplu, în conformitate cu folclorul Cheyenne, turnul a fost creat de Marele Duh, care a dorit astfel sa opreasca un urs urias sa ajunga la asezarile oamenilor, în timp ce alte triburi considera ca în munte este captiv si astazi diavolul în persoana, iar în momentul în care va reusi sa strapunga turnul, atunci un razboi mare va fi declansat în lume.

Locul a devenit cunoscut colonistilor în urma unor expeditii efectuate în zona în anul 1875. Potrivit geologului Walter P. Jenney si a colonelului Richard Irving Dodge turnul era numit de localnici „Bad God” si, prin urmare, numele Devils Tower a fost adoptat de catre echipa. S-a sugerat inclusiv faptul ca Dodge ar fi putut traduce gresit numele, deoarece, spre exemplu, în limbajul Lakota, cuvintele „zeu” si „urs” sunt destul de asemanatoare.

În cele din urma, la 24 septembrie 1906, Devils Tower a devenit primul Monument National al Statelor Unite. Proclamarea a fost facuta de presedintele Theodore Roosevelt. De atunci locul a devenit o destinatie turistica importanta, iar alpinismul a devenit o activitate tot mai observata în zona. Conform Serviciului Parcului National, între 5000 si 6000 de alpinisti viziteaza în fiecare an acest neobisnuit turn de piatra.

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum