marți, aprilie 16, 2024
Religie si antropologie

Manot 1 un Homo sapiens care a trait alaturi de Omul de Nenderthal

Manot 1 este numele unui craniu incomplet descoperit în pestera Manot din Israel, iar cercetatorii cred ca se numara printre colonistii timpurii care au parasit Africa raspândindu-se în Asia si Europa. Manot 1 a trait în urma cu aproximativ 55000 ani în aceeasi zona în care locuiau si oameni de Neanderthal, prima dovada de acest fel din Orientul Mijlociu.

Manot este o pestera carstica situata la 40 km. de Muntele Carmel, în nordul Israelului, dovezile arheologice demonstrând ca a fost intens ocupata la începutul Paleoliticului târziu. Calota craniana denumita acum Manot 1 a fost descoperita în 2008 acoperita de o crusta de calcar datorata interactiunii permanente dintre apa si roca. Datarea prin metoda uraniu-toriu a 11 probe a relevat o vârsta minima cuprinsa între 54700 si 55000 ani.

Cercetatorii sustin ca Manot 1 are caracteristici moderne, calota craniana având o forma similara cu cea a unui african modern sau a unui european din perioada Paleoliticului târziu, dar diferita de majoritatea altor Homo sapiens primitivi din acea regiune. Acest fapt sugereaza ca Manot 1 ar fi o ruda apropiata a primilor oameni moderni care au plecat din Africa colonizând cu succes Europa.

Craniu neanderthalian, Manot 1 si craniu uman contemporan 
Craniu neanderthalian, Manot 1, si craniu uman contemporan

Anterior, din locatii apropiate pesterii, au fost recuperate fosile apartinând Homo neanderthalensis cu vechimi cuprinse între 65000 si 50000 ani în urma. Prin urmare, populatia Manot 1 trebuie sa fi convietuit alaturi de neanderthalieni, poate chiar sa se fi împerecheat. În acest caz, caracteristicile anatomice care sustin încrucisarea Homo sapiens cu Homo neanderthalensis ar putea sa nu provina de la neanderthalieni europeni, ci de la populatii din zona Levantului.

Pentru moment, nu se cunoaste sexul specimenului Manot 1, dar dimensiunea craniului indica un adult de talie mica. Cercetatorii doresc sa testeze eventualele urme de ADN înca ramase în calota craniana, analiza acestora putând lamuri daca Manot 1 apartinea speciei Homo sapiens, Homo neanderthalensis sau era un metis între cele doua.

Studiul „Levantine cranium from Manot Cave (Israel) foreshadows the first European modern humans” a fost publicat în revista Nature.

Surse: Nature

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum