Zodiacul Dendera este singura reprezentare circulara a astronomiei care se gaseste în antichitatea egipteana. Toate celelalte referiri la zodiac sau astrologie sunt fie patrate fie piramidale. Zodiacul în sine descrie 360 de zile ale anului egiptean, cu treizeci si sase decani aranjati în mod circular. Un decan reprezinta o treime din durata unei constelatii zodiacale. Douasprezece semne cu trei decane înseamna fiecare treizeci si sase decani în total. Aceasta este o metrica pe care astrologii occidentali o folosesc în prezent.
Renumitul egiptolog englez Gerald Massey a reusit sa realizeze o paralela între semnele zodiacale traditionale occidentale cu cele descoperite pe zodiacul egiptean. Privind Zodiacul Dendera, berbecul corespunde cu divinitatea Amun. Taurul corespunde cu Osiris, uneori denumit „Bull of Eternity”, în timp ce cei doi pesti au corespondenti doi crocodili care înoata în directii opuse. Pentru fiecare constelatie din zodia traditionala occidentala exista un echivalent egiptean.
Pentru vechii egipteni, fiecare semn zodiacal corespundea unui anumit sezon care se credea a fi condus de o divinitate specifica. Puteti observa ca, desi toate cele douasprezece constelatii apar în zodiacul Dendera, pozitiile unora dintre acestea sunt oarecum distorsionate si înclinate. Nu se cunoaste cu exactitate ce reprezinta aceasta inclinatie.
Zodiacul Dendera a fost ulterior furat si dus în Franta în 1821 de catre inginerul Jean Lelorrain, care a folosit praf de pusca si explozivi pentru a distruge tavanul templului. Zodiacul se afla în prezent în cadrul Muzeului Louvre din Paris. Extremitatile spiralei sunt Leul si Racul, fapt neobisnuit pentru zilele noastre, cand zodia Berbecului este considerata inceputul unui nou sezon astrologic. Iata cum este reprezentata fiecare zodie in sistemul egiptean si ce semnificatie aveau in acele timpuri simbolurile lor
Inceputul si sfarsitul, Leul si zodia Racului
Leul este prima zodie reprezentata pe discul de la Dendera, deoarece este zodia Soarelui, divinitatea pe care egiptenii o venerau pana la idolatrie. De la Leu sau Soare, porneste spirala de lumina catre toate celelalte zodii. Leul este reprezentat calcand pe un sarpe, iar coada sa este tinuta de o femeie, cu siguranta o divinitate reprezentand maternitatea, scrie libertatea.
Astrologii antici erau convinsi ca lumea a fost creata cand Soarele a ajuns in constelatia Leului, dand viata tuturor fiintelor. Ultima zodie, cea care incheie spirala, este Racul, cel care este capabil sa mearga deopotriva si inainte si inapoi. Soarele, dupa ce trece prin constelatia Racului, incepe sa coboare si zilele de lumina se scurteaza.
In multe zodiace egiptene, zodia Racului era simbolizata printr-un scarabeu, o insecta despre care ei credeau ca reprezinta viata eterna. Racul era totodata Casa Lunii, arhetipul regenerarii si al maternitatii.
Scorpionul si Varsatorul, doua semne majore
Alaturi de Leu si Rac, Scorpionul si Varsatorul sunt tot zodii fixe, iar pozitia lor ii ajuta pe astrologii din acele vremuri sa calculeze anumite momente importante sau evenimente astrale. Pozitia lor specifica arata ca spirala de la Dendera parcurge perioada cuprinsa intre eclipsa de Soare din 7 martie 51 i.Hr. si eclipsa de Luna din 25 septembrie 52 i.Hr.
Egiptenii considerau ca Scorpionul poate avea o influenta negativa asupra starii lor de sanatate, in timp ce Varsatorul era considerata zodia ambitiilor, fiind desenat in apropierea celor mai mari zei ai Egiptului.
Alaturi de Rac, in timpul caruia are loc solstitiul de vara, Berbecul, Balanta si Capricornul sunt celelalte trei zodii cardinale, numite si crucile zodiacului. Dupa ce intra in Balanta, Soarele anunta iarna si imparte anul astrologic in doua parti egale. Semnul Balantei a fost astfel ales sa arate cele doua jumatati ale zodiacului si posibilitatea fiintei umane de a alege, de a se echilibra.
Berbecul, care aduce primavara si un nou an agricol, era jertfa adusa Soarelui pentru ca munca pamantului sa fie roditoare. La polul opus, Capricornul era zodia in care Soarele isi pierdea puterea, pamantul fiind cucerit de frig si intuneric.
Zodiile mobile: Gemenii, Fecioara, Sagetatorul si Pestii
Pe spirala de la Dendera, Fecioara este reprezentata de o silueta femina care tine in mana un spic de grau, belsugul verii. Sagetatorul are doua fete si aripi, semn ca este o zodie schimbatoare, la fel ca Gemenii, iar Pestii reprezinta bogatia Nilului. intre cei doi pesti, sunt desenate cateva linii serpuite, care ar putea semnifica pamantul cultivat si udat de apele fluviului.