O descoperire a astronomilor italieni intriga oamenii de stiinta

Doi mici nori de gaze au gravitat în jurul roiului stelar Fecioara aflat la 55 de milioane de ani lumina, pentru mai bine de un miliard de an. Asemenea nori mici si izolati nu ar trebui sa formeze stele pe cont propriu, dar cercetatorii au observat ca fac tocmai acest lucru.

Astronomul Michele Bellazzini si colegii sai de la Institului National pentru Astrofizica din Bologna, Italia au descoperit norii în anul 2014 cu ajutorul telescopului SECCO. Acestia se deplaseaza cu aceeasi viteza si au aceeasi compozitie chimica, ceea ce poate însemna ca au aceeasi origine, scrie Science News.

Împreuna, norii, denumiti SECCO1, au o masa de doar 160.000 mase solare în material potrivit pentru formarea stelelor, dar au 20 de milioane de mase solare de hidrogen-gaz – mult mai mult material decât în alte structuri similare. Mai mult decât atât, perechea este anormal de izolata – cea mai apropiata potentiala galaxie de origine este aflata la 975 de ani lumina. „Este o noutate”, a precizat Bellazzini.

Simularile au aratat ca SECCO 1 s-a despartit de un trio de galaxii pitice. În mod ciudat, a început sa formeze galaxii mult dupa ce s-au îndepartat, un lucru pe care astronomii îl credeau imposibil. Ultima perioada de formare a stelelor a avut loc acum 4 milioane de ani.

Întrebarea ramâne: cum au reusit acesti mici nori sa comprime suficient gaz pentru a forma stelele?

 Bellazzini este de parere ca raspunsul are legatura cu originea lor din Roiul Fecioarei. Gazul fierbinte de aici poate înconjura norii si îi poate comprima suficient de mult pentru a duce la nasterea stelelor.