Kepler-452b, al doilea Pamant descoperit la 1400 de ani lumina departare

Cu ajutorul telescopului spatial Kepler, NASA a descoperit o exoplaneta foarte asemanatoare cu Pamântul. Kepler-452b se afla în zona locuibila a unei stele similare cu Soarele, pare a fi o planeta telurica, iar sistemul are o vârsta estimata la 6 miliarde de ani. Din planetele descoperite pâna acum în afara Sistemului Solar, Kepler-452b este considerata cea mai potrivita pentru a sustine viata.

Steaua Kepler-452 se afla la aproximativ 1400 ani lumina de Pamânt în directia constelatiei Cygnus (Lebada). La fel ca Soarele, Kepler-452 este o stea „pitica galbena”, are aproximativ aceeasi temperatura, dar este mai batrâna cu 1,5 miliarde de ani, are un diametru mai mare cu 10% si este cu 20% mai luminoasa decât Soarele.

Exoplaneta Kepler-452b este cu aproximativ 60% mai mare decât Pamântul, fiind clasificata drept un „super-Pamânt”. Desi masa si compozitia planetei nu au fost înca determinate, pe baza studiilor anterioare, cercetatorii considera ca are mari sanse sa fie o planeta telurica, adica sa aiba o suprafata solida compusa din roci.

În relatie cu steaua sa, Kepler-452b orbiteaza la o distanta cu 5% mai mare decât Pamântul de Soare. Astfel, un an pe aceasta planeta are 385 de zile terestre, iar calculele sugereaza ca se afla în zona potential locuibila, putând avea apa în stare lichida la suprafata. Deoarece conditiile par prielnice si sistemul Kepler-452 are o vârsta de 6 miliarde de ani, cercetatorii considera ca viata ar fi putut avea suficiente oportunitati sa apara si sa se dezvolte.

Desigur, asa cum stim deja despre Venus sau Marte, o serie de alte conditii sunt necesare pentru ca viata sa fie posibila, chiar si în cele mai simple forme. Pâna la noi date, vom considera Kepler-452b un fel de „var mai mare” al Pamântului de la care am putea învata cum ar putea arata planeta noastra în viitor.