vineri, martie 29, 2024
Astronomie

LHS 1140b un Super-Pamant potential locuibil?

La 39 ani lumina de noi s-ar afla exoplaneta LHS 1140b, un Super-Pamânt de 1,4 ori mai mare decât Terra. Conform studiului publicat în revista Nature, planeta LHS 1140b ar fi telurica si situata în zona potential locuibila a stelei sale. Dar poate acest Super-Pamânt sustine viata asa cum o cunoastem pe Terra? Autorii studiului sustin ca exoplaneta si-ar fi putut pastra atmosfera, în pofida luminozitatii mai mari a stelei din trecut.

Steaua LHS 1140 (denumita si GJ 3053) este situata la aproximativ 12 parseci (39 ani lumina) de noi si este o stea pitica rosie de tip spectral M. Asta înseamna ca este mult mai mica si mai rece decât Soarele, cu o masa estimata de numai 14,6% din cea a astrului nostru. Începând din 2014, astronomii au utilizat mai multe telescoape pentru a determina existenta unei planete în jurul stelei.

Conform cercetarii publicate, exoplaneta LHS 1140b are o perioada orbitala de 24,73 zile si o orbita aproape circulara. LHS 1140b are o raza de 1,4 ori mai mare decât Pamântul si o masa estimata de 6,6 ori mai mare decât planeta noastra. Aceste caracteristici sugereaza ca este un „Super-Pamânt”, o planeta telurica în a carei compozitie predomina rocile si metalele.

Din cauza dimensiunilor reduse ale stelei LHS 1140, exoplaneta primeste doar 46% din energia pe care o primeste Pamântul de la Soare. Dar pentru ca este foarte aproape, planeta se afla în zona potential locuibila a stelei, fiind posibil sa aiba apa în stare lichida la suprafata. Astronomii considera ca orbita circulara s-a mentinut înca de la formarea exoplanetei, fapt ce ar fi facut posibila persistenta unei atmosfere care sa contina oxigen, azot si dioxid de carbon.

Aceste ipoteze nu pot fi verificate înca, dar telescoapele aflate în constructie vor ajuta la observarea si clarificarea existentei atmosferei si compozitiei sale.

Studiul „A temperate rocky super-Earth transiting a nearby cool star” a fost publicat în revista Nature din 19 Aprilie 2017.

Sursa: Nature

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum