vineri, iulie 19, 2024
Calatorind prin lume

Pestera Prohodna sau Pestera Ochilor lui Dumnezeu din Bulgaria, o formatiune carstica spectaculoasa

Situata in apropiere de satul Karlukovo, Prohodna, sau Pestera Ochilor lui Dumnezeu este de natura carstica si loc de atractie pentru mii de turisti. S-a format in cuaternar si are 262 metri lungime.

Chiar daca oamenii reusesc sa construiasca adevarate bijuterii arhitectonice, deseori natura cu talentul ei. La putin peste 100 de kilometri de Sofia, Bulgaria, exista o pestera inconjurata de o aura mistica, numita si “Ochii lui Dumnezeu”.

A ajuns foarte cunoscuta datorita unui film in care un preot se roaga sub plafon.

Desi specialistii sunt de parere ca cei doi ochi sunt “facuti” de natura, fotografiile aparute pretutindeni dau fiori privitorilor. Par creati cu buna stiinta nu doar din intamplare.

Cavitatile oculare sunt simetrice parand a creiona o figura umana. Cand ploua vizitatori au impresia ca lacrimi imense cad din cei doi ochi ai pesterii.

Lumina care patrunde in interiorul pesterii prin cele doua cavitati pare a fi hipnotica, ireala, mistica.

Pestera are doua intrari una mai mica si una mai mare de 45 si respectiv 35 de metri. Traseul turistic este amenajat si are diferite grade de dificultate pentru vizitatori. Iarna devine periculoasa din cauza turturilor imensi ce stau agatati de tavan.

Pe 21 martie razele de soare ce trec prin “ochi” cad pe o mica acumulare de apa fiind folosita de traci in vechime pentru ritualuri.

Un turist care a vizitat Pestera “Ochii lui Dumnezeu” a ramas impresionat de cele vazute, spunand ca privirea magnetica aproape ca l-a lasat fara respiratie de uimire.

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum