miercuri, octombrie 16, 2024
Religie si antropologie

Un craniu de femeie din Pestera Muierii sustine ipoteza intoarcerii lui Homo sapiens in Africa

Analiza ADN-ului recuperat din craniul de femeie descoperit în Pestera Muierii din Gorj pare sa sustina ipoteza reîntoarcerii omului modern în Africa. Conform studiului publicat în Scientific Reports, craniul PM1 apartine unui Homo sapiens ai carui cei mai apropiati urmasi actuali se gasesc în Nord-Vestul Africii. Cu alte cuvinte, o populatie care a trait în urma cu 35000 ani pe teritoriul Romaniei, si nu numai, ar fi migrat înapoi în Africa. Noul studiu sustine alte cercetari recente privind migratia si interactiunea populatiilor umane preistorice.

Pestera Muierii (sau Pestera Muierilor) este un sistem carstic cu mai multe camere situat în comuna Baia de Fier, judetul Gorj. Desi pestera era cunoscuta ca ar fi fost locuita în trecut, primele descoperiri arheologice au fost realizate în 1929. Cercetari ulterioare, derulate în anii 1951 – 1953, au condus la descoperirea mai multor fragmente osoase umane în Galeria Musteriana. Patru dintre acestea sunt atribuite unui singur individ, denumit Pestera Muierii 1 sau PM1.

Prezentând atât trasaturi ale omului modern (Homo sapiens), cât si neanderthaliene (Homo neanderthalensis), PM1 pare sa fi fost o femeie care a trait în urma cu 35000 ani. Analizele morfologice anterioare nu au dezvaluit mai mult, dar noua cercetare a reusit sa obtina si sa analizeze ADN-ul mitochondrial (ADNmt). Conform cercetatorilor, ADNmt-ul indica apartenenta PM1 la haplogroup-ul U6 initial, o caracteristica ce nu a mai fost descoperita pâna acum la niciun om stravechi sau modern.

În prezent, urmasii populatiilor cu trasaturile haplogroup-ului U6 se regasesc cu precadere în partea de nord-vest a Africii. Cercetatorii considera ca PM1 a facut parte dintr-un grup de oameni moderni care a plecat din Eurasia pentru a se reîntoarce în Africa. Aceste date sustin rezultatele obtinute de analiza Bayira-Omul din Mota, sugerând o migratie inversa a Homo sapiens catre locurile în care ar fi aparut. De asemenea, noul studiu demonstreaza înca o data ca, indiferent de culoare sau nationalitate, suntem cu totii oameni si suntem rezultatul mileniilor de încrucisari între diverse populatii arhaice. 

Studiul „The mitogenome of a 35,000-year-old Homo sapiens from Europe supports a Palaeolithic back-migration to Africa” a fost publicat în revista Scientific Reports din 19 mai 2016.

Sursa: Scientific Reports

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum