Breakthrough Starshot–nanonave catre Alpha Centauri
Miliardarul Yuri Milner si defunctul fizician Stephen Hawking au dezvaluit Breakthrough Starshot – conceptul unor nanonave spatiale care ar urma sa se îndrepte catre Alpha Centauri, cel mai apropiat sistem solar. Cu ajutorul unor lasere puternice, minusculele sonde spatiale ar fi accelerate rapid pâna la aproape 20% din viteza luminii, urmând sa ajunga la cea mai apropiata stea în aproximativ 20 de ani. Desi vizitarea unui alt sistem solar este un ideal maret pentru umanitate, proiectul Breakthrough Starshot ar putea fi doar un vis frumos.
Asocierea dintre miliardarul rus si fostul fizician a fost cât se poate de reala si serioasa. În cadrul unei conferinte de presa organizate la New York în data de 12 aprilie 2016, Stephen Hawking s-a aflat pe scena alaturi de Yuri Milner, cel din urma prezentând conceptul si planul de realizare al proiectului Breakthrough Starshot. Dezvaluirea conceptului Breakthrough Starshot este rezumata în clipul urmator: Breakthrough Starshot – Nanocraft to Alpha Centauri
Pe scurt, folosind tehnologii deja utilizate în industria telefoniei mobile si aflate în curs de dezvoltare, preconizate a fi disponibile în anii urmatori, Yuri Milner doreste sa creeze sonde spatiale de numai câteva sute de miligrame în greutate. Fiecare astfel de nanosonda ar urma sa fie atasata unei vele solare („lightsail” în engleza), plasata pe orbita terestra si apoi accelerata pâna la aproximativ 161000000 km/h cu ajutorul unor lasere puternice amplasate pe Pamânt.
Ideea de a folosi o „vela solara” pentru propulsarea unei nave spatiale nu este noua, The Planetary Society testând un prototip denumit LightSail 1. În principiu, asa cum o ambarcatiune este propulsata de vântul care îi umfla pânzele, o nava spatiala poate fi pusa în miscare de lumina ce loveste o vela reflectorizanta. Acceleratia ar fi mica în cazul luminii furnizate de Soare, dar nava spatiala solara nu ar întâmpina rezistenta în Cosmos si ar putea atinge viteze mai mari în timp.
În cazul conceptului Starshot, nanonavele ar urma sa fie propulsate de un complex de lasere amplasate la sol, cu o putere totala de cca. 100 gigawati. În cazul în care va întrebati daca preconizatul „cel mai puternic laser din lume” amplasat la Magurele este util în acest caz, raspunsul este nu. Revenind la nanosondele lui Yuri Milner, conceptul este realizabil, dar ridica câteva probleme.
Chiar daca totul decurge perfect, viteza la care ar calatori nanonavele prin sistemul Alpha Centauri ar putea face dificila obtinerea unor imagini si date relevante. În plus, înainte de a trimite sonde catre un alt sistem solar, ar trebui clarificata tinta exacta. În prezent, se banuieste ca Alpha Centauri ar avea doua planete, dar existenta acestora nu este confirmata. Yuri Milner sustine ca va investi 100 milioane de dolari în Breakthrough Starshot.
Nu putem sa nu ne întrebam daca suma nu ar fi mai bine cheltuita pentru a combate poluarea pe Terra, decât pentru a polua cosmosul si un alt sistem solar cu o multime de nanosonde care ar putea sa nu contribuie la avansarea cunostintelor noastre despre Univers.