Galaxia NGC 1316 un ucigas in serie galactic

European Southern Observatory (ESO) a publicat o noua imagine a a galaxiei NGC 1316, banuita a fi un adevarat ucigas în serie galactic. Conform cercetatorilor, câteva indicii din structura galaxiei releva un trecut turbulent, NGC 1316 „înghitind” alte galaxii în decursul a miliarde de ani.

NGC 1316 se afla în constelatia sudica Fornax (Cuptorul sau Furnalul) la aproximativ 60 de milioane de ani lumina de Pamânt. Cunoscuta si sub denumirea Fornax A, NGC 1316 este o galaxie radio, terminatia „A” indicând ca este cea mai puternica sursa de semnal radio din constelatie si a patra cea mai puternica sursa radio de pe întreg cerul. Astronomii considera ca puternicele emisii de semnal radio în frecventa de 1400 MHz sunt generate de materia atrasa de imensa gaura neagra din centrul galaxiei, iar interactiunea cu alte galaxii ar fi putut alimenta acest fenomen.

Alte indicii privind absorbirea altor galaxii sunt prezenta unor benzi neobisnuite de praf cosmic si a unor roiuri globulare de stele neobisnuit de mici. Acestea ar putea sugera ca NGC 1316 a înghitit deja o galaxie spirala bogata în praf cosmic în urma cu aproximativ 3 miliarde de ani.

De asemenea, în jurul galaxiei au fost observate resturile unor stele care au fost smulse din locatia lor si aruncate în spatiul intergalactic. În opinia cercetatorilor, toate aceste semne indica un trecut violent în care NGC 1316 a anexat alte galaxii, iar acest comportament continua.

În noua imagine publicata, galaxia NGC 1316 este prezentata alaturi de galaxia mult mai mica NGC 1317, o posibila „victima” în urmatoarele miliarde de ani. Imaginea a fost obtinuta prin combinarea mai multor observatii realizate cu telescopul MPG/ESO 2.2 din cadrul observatorului La Silla din Chile. O alta imagine, obtinuta cu ajutorul telescopului Hubble în 2005, prezinta benzile de praf cosmic din galaxia NGC 1316.

Surse: ESOHubble

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum

%d blogeri au apreciat: