vineri, aprilie 12, 2024
Astronomie

Gaurile negre ar putea fi gauri de vierme care se ciocnesc, afirma un studiu al unor cercetatori europeni

Colaborarea stiintifica dintre LIGO si Virgo a detectat unde gravitationale de la fuziunea a doua gauri negre, deschizând calea catre o noua abordare în astrofizica.

Dar daca aceste valuri în spatiu-timp nu au fost produse de gauri negre, ci de alte obiecte exotice? O echipa de fizicieni europeni sugereaza o alternativa – gaurile de vierme care pot fi strabatute pentru a aparea în alt univers, scrie Phys.

Savantii au dedus existenta gaurilor negre cu ajutorul mai multor experimente, a modelelor teoretice si a observatiilor indirecte precum datele culese de LIGO, despre care se crede ca provin dintr-o coliziune a doua gauri negre.

Totusi, este o problema cu aceste corpuri masive întunecate – au o margine, numita orizont de evenimente, din care nimic nu poate scapa. Aceasta afirmatie se afla în conflict cu mecanica cuantica, a carei premize postuleaza ca informatia este întotdeauna pastrata si nu pierduta.

Unul dintre modurile teoretice de a conclia acest conflict este de a explora posibilitatea conform careia gaurile negre pe care le „observam” în natura sunt mai degraba corpuri denumite ECO (exotic compact objects), precum gaurile de vierme, care nu au un orizont de evenimente.

„Partea finala a semnalului gravitational observat de acesti doi detectori corespunde cu ultima etapa a coliziunii a doua gauri negre si are proprietatea de a se stinge complet dupa o scurta perioada de timp datorita prezentei orizontului de evenimente”, explica cercetatorii spanioli Pablo Bueno si Pablo A. Cano, de la KU Leuven University din Belgia.

„Totusi, daca nu este orizont, aceste oscilatii nu ar disparea complet, iar dupa un anumit timp, ar putea produce o serie de ”ecouri”, similare cu sunetele. Interesant ca daca înlocuim gaurile negre cu ECO, semnalul gravitational ar fi similar, astfel ca trebuie sa determinam prezenta sau absenta ecourilor pentru a distinge între cele doua tipuri de obiecte”, adauga acestia.

Aceasta posibilitate a fost explorata în mod teoretic de mai multe grupuri si de analize experimentale folosind datele LIGO, dar pâna acum rezultatele au fost neconclusive.

„Poate fi una dintre cele mai mari descoperiri în istoria fizicii”

Echipa din Belgia a prezentat un model care prezice modul în care ar putea fi detectate undele gravitationale cauzate de coliziunea a doua gauri de vierme care se rotesc.

Semnalele undelor gravitationale observate pâna acum dispar complet dupa câteva momente ca o consecinta a prezentei orizontului de evenimente. Dar daca acesta nu ar exista, oscilatiile nu ar disparea complet, ci, dupa un timp, ar exista ecouri ale semnalelor care ar ramâne nedescoperite din cauza lipselor de modele si referinte teoretice cu care ar putea fi comparate.

Gaurile de vierme nu au un orizont de evenimente, dar actioneaza ca o scurtatura în spatiu-timp care poate fi traversata, ca un tunel care ne poate duce într-un alt univers”, a explicat Bueno, „iar faptul ca acestea se rotesc schimba undele gravitationale produse”.

Conform studiului, publicat în Physical Review D, graficele obtinute cu noul model nu difera foarte mult de cele înregistrate pâna acum, cu expceptia ecourilor, care reprezinta un element clar de diferentiere.

„Confirmarea ecourilor în semnalele receptate de LIGO si Virgo sunt dovezi irefutabile ca gaurile negre astrofizice nu exista”, a precizat Bueno. „Timpul ne va spune daca aceste ecouri exista sau nu. Daca rezultatul este pozitiv, poate fi una dintre cele mai mari descoperiri în istoria fizicii”.

livescience.com

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum