Indianul Acharya Kanad, primul teoretician al atomului

John Dalton (1766 – 1844), un chimist englez si fizician, este creditat astazi cu dezvoltarea teoriei atomului. Cu toate acestea, o teorie similara dateaza de acum 2,600 ani si îi apartine unui filosof, cunoscut sub numele de Acharya Kanad. Acesta s-a nascut în 600 î.Hr., în Prabhas Kshetra (aproape Dwaraka) în Gujarat, India, iar numele lui real a fost Kashyap.

Potrivit legendei, pe când se afla într-un pelerinaj la Prayag, acesta a vazut mii de pelerini care împrastiau orez si flori pe strazi. Fascinat de particulele mici, a început sa adune boabele de orez. Când au vazut asta, pelerinii s-au adunat în jurul sau, întrebându-l de ce face lucrul asta. Acesta le-a raspuns ca, în ciuda faptului ca boabele individuale pot parea fara valoare, mai multe boabe pot forma masa unei persoane, mai multe mese pot hrani o familie iar întreaga omenire este alcatuita exact din mai multe familii. De aceea, în aceste conditii, chiar si un singur bob de orez este la fel de important ca celelalte bogatii din lume. De atunci, oamenii au început sa-l numeasca ”Kanad”, ”Kan” în sanskrita însemnând ”cea mai mica particula”.

Mai târziu, Kanad si-a continuat cercetarile asupra lumii nevazute si a conceptualizat ideea celei mai mici particule. Apoi, a început sa noteze ideile si sa le predea altora. Astfel, oamenii au început sa-l numeasca ”Acharya”, sau ”profesorul”, iar de aici si numele Acharya Kanad, sau profesorul de particule mici.

Kanad a conceput ideea unei particule ce nu poate fi divizata mai departe. El a numit aceasta materie indivizibila Parmanu, sau Anu (atom). Acharya Kanad era de parere ca acesta materie indivizibila nu poate fi sesizata prin intermediul unui organ sau prin intermediul vazului si, nu în ultimul rând, credea ca un impuls natural facea ca un „Parmanu” sa se combine cu un altul.

Kanad a sugerat ca diferitele combinatii de atomi produceau diferite tipuri de substante. Mai apoi, acesta a propus ideea ca atomii puteau fi combinati în diferite moduri pentru a produce schimbari chimice în prezenta unor altor factori, precum caldura. Acesta a dat ca exemplu pentru acest fenomen întarirea lutului pentru olarit si coacerea fructelor.

În final, Acharya Kanad a fondat Scoala filozofica Vaisheshika unde a predat ideile despre atomi si natura Universului. Acesta a scris o carte ce continea cercetarile sale si a devenit cunoscut drept ”parintele Teoriei Atomice”.

ancient-origins.net