joi, mai 30, 2024
Astronomie

NASA a anuntat o descoperire foarte interesanta pe Marte

Cercetatorii de la NASA au ajuns la noi rezultate cu privire la Marte, planeta noastra vecina: metan (CH4) în atmosfera si molecule organice în rocile martiene. Datele provin de la roverul Curiosity care a colectat mostre cu miza de a întelege daca Marte a gazduit viata.

In cautarea vietii pe Planeta Rosie, cercetatorii au gasit pe Marte doua molecule complementare: molecule organice prinse în roca într-un fost lac de acum 3 miliarde de ani si molecule de metan în atmosfera.

Descoperirile sunt cele mai clare dovezi de pâna acum ca, în istoria Planetei Rosii, lacurile erau bogate de compusi pe baza de carbon esentiali pentru aparitia vietii asa cum o cunoa?tem, relateaza The Guardian.

Trei tipuri diferite de molecule organice au fost descoperite atunci când roverul Curiosity a forat 5 centimetri în sedimentele planetei Marte, roci de argila aflate în craterul Gale, potrivit Reuters.

Când mostrele au fost încalzite la 500 – 820 de grade Celsius, instrumentele roverului au detectat vapori aromatici, alifatici (hidrocarburi) si tiofenici. Ultimii, în afara de carbon si hidrogen, contin si sulf, iar primii compusi sunt hidrocarburi cu azot. De mentionat ca hidrocarburile, sulful si azotul sunt pietre de temelie esentiale pentru viata.

Cercetatorii, al caror scop este de a gasi viata pe Marte, nu pot spune cum s-a format materialul organic, astfel ca ramâne problema daca acesti compusi sunt vestigiile posibilelor organisme, produsul reactiilor chimice cu rocile sau au ajuns pe Marte în comete sau în alte roci din spatiu. Pâna acum, testele nu pot fi concludente.

Oricare ar fi sursa materialului, daca microorganismele ar fi aparut pe Marte, cu siguranta nu ar fi fost înfometate datorita prezentei acestor molecule organice.

De asemenea, roverul Curiosity, trimis sa gaseasca si viata pe Marte, a descoperit un ciclu în nivelul de metan atmosferic. Circa 95% din metanul atmosferei terestre este produs de activitate biologica, dar savantii sustin ca este prea devreme sa determine daca metanul martian este asociat vietii.

Cantitatea de metan a atins maximul la sfârsitul verii în emisfera nordica, având un nivel de 2,7 ori mai mare decât minimul.

Chris Webster, care se ocupa cu studiile atmosferei planetei Marte la Jet Propulsion Laboratory din Pasadena, California, a precizat ca este posibil ca microbii sa contribuie la metanul atmosferic. „Cu noile date, nu putem elimina activitatea microbiana ca sursa potentiala”, a precizat acesta.

Foarte interesante sunt si descoperirile din roci, având în vedere faptul ca au rezistat conditiilor extrem de vitrege, în principal bombardamentul cu radiatii solare. Referindu-se la ambele descoperiri, Webster a afirmat ca „acestea indica un timp în care pe Marte apa era prezenta si existenta formelor primitive de viata era posibila”.

Rezultatele au fost publicate în revista Science.

Roverul Curiosity exploreaza planeta Marte de la amartizarea din august 2012, parcurgând în total 19,3 kilometri, iar în prezent urca Muntele Sharp care are o altitudine de aproximativ 5 kilometri din centrul regiunii cunoscute sub numele de Craterul Gale, potrivit Space. Una dintre misiunile lui este de a gasi viata pe Marte.

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum