joi, septembrie 28, 2023
Astronomie

Astronomii au adus dovezi clare pentru un nou tip de gaura neagra

Pâna acum, savantii au putut demonstra existenta gaurilor negre mici si a celor supermasive, dar existenta unui tip rar de gaura neagra de masa intermediara, numit si IMBH (intermediate-mass black hole) a fost intens dezbatuta. Noul studiu realizat de cercetatorii de la Space Science Center din cadrul Universitatii New Hampshire a aratat cele mai clare dovezi ca aceste corpuri cosmice exista, prin observarea uneia în plina actiune, devorând o stea.

„Ne simtim foarte norocosi ca am vazut obiectul cu ajutorul datelor de calitate, ceea ce ne ajuta sa stabilim precis masa gaurii negre si sa întelegem natura evenimentului spectaculos”, a precizat Dacheng Lin, conducatorul studiului. „Cercetarile anterioare, inclusiv munca noastra, a dus la observarea evenimentelor similare, dar au fost surprinse ori prea târziu, ori la distanta prea mare”.

În studiul lor, publicat recent în Nature Astronomy, cercetatorii au folosit imaginistica de satelit pentru a detecta semnele de activitate. Au gasit impulsuri puternice de radiatii cu mai multe lungimi de unda care provoneau de la marginea unei galaxii indepartate. Luminozitatea impulsurilor a disparut în timp asa cum se astepta de la un eveniment de devorare a unei stele de o gaura neagra. În acest caz, steaua a început sa fie distrusa în 2003 iar radiatia rezultata a scazut în intensitate pe parcursul urmatorului deceniu. Distributia fotonilor emisi depinde de masa gaurii negre. Acest tip de date ofera una dintre foarte putinele metode bune de a cântari o gaura neagra, scrie Science Daily.

Oamenii de stiinta au folosit un trio de telescoape spatiale pentru raze X, anume Chandra X-ray Observatory si Swift Satellite ale NASA si XMM-Newton al ESA pentru a detecta aceste impulsuri de radiatie, care i-a ajutat în identificarea IMBH-ului.

„Conform teoriei formarii galaxiilor, ne asteptam sa existe multe gauri negre cu masa intermediar?”, a adaugat Lin. „Dar sunt foarte, foarte putine pe care le cunoastem, pentru ca sunt incredibil de tacute si foarte greu de detectat iar exploziile de energie de la interactiunea cu o stea au loc rar”.

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum

%d blogeri au apreciat: