vineri, decembrie 1, 2023
Misterele umanitatii

Cea mai izolata insula din lume si misterul ei

Insula Bouvet  este o insula subantarctica de origine vulcanica, nelocuita permanent, situata în Oceanul Atlantic de Sud, la sud-vest de Capul Bunei Sperante din Africa de Sud . Este o dependenta a Norvegiei, fiind plasata la nord de limita de aplicabilitate a Tratatului Antarctic. Aceasta insula a devenit cunoscuta în urma unui eveniment misterios, care nu a putut fi niciodata elucidat.

Pozitionata la 2 260 km de cea mai apropiata asezare umana, Insula Bouvet este prin definitie cea mai izolata insula din lume. Daca veti ajunge pe tarmul ei, veti întelege cât de neprimitoare este. Mijlocul insulei este dominat de un vulcan acoperit de gheata, iar furtunile nu contenesc mai bine de 300 de zile pe an.

Descoperita în 1739, insula este atât de izolata ca a fost „pierduta” din greseala pentru aproape 170 de ani. Concret vorbind, oamenii au pus piciorul pe insula abia în 1927, când un grup de norvegieni s-a aventurat pe stâncile sale înghetate.

La începutul anilor ’60, oamenii de stiinta au început sa cerceteze insula în vederea înfiintarii unei baze maritime. Atunci fusese prima data când un om pusese piciorul pe aceasta insula, sau cel putin asa s-a crezut.

În 1964, pe malul insulei a fost gasita o barca de salvare abandonata, fara însemnele vreunui stat. Proviziile împrastiate în apropierea ei indicau ca cineva fusese acolo, desi vasele nu se apropie în mod normal la mai mult de 1 609 km de insula, iar barca nu avea catarg, ci doar vâsle.

Cercetarile nu au descoperit vreun cadavru. Pe Insula Bouvet nu au ajuns mai mult de 100 de oameni în toata istoria — fara a socoti pe cel sau cei care au folosit barca abandonata.

Presupunând ca nu aveti probleme de buget, cea mai buna varianta de a ajunge pe insula este elicopterul, cu care plecati de pe puntea unui vas si aterizati pe gheata delicata a insulei.

Insula este practic un iad pentru om, conditiile de viata sunt imposibile si doar animale precum focile, pinguinii sau pescarusii pot supravietui aici.

S-au efectuat numeroase cercetari dar nu s-a putut determina cui putea sa apartina acea ambarcatiune misterioasa si unde disparuse echipajul.

Specialistii au parasit insula pentru a aduce cele necesare în vederea ridicarii acelei ambarcatiuni misterioase. Când s-au întors, dupa câteva saptamâni, barca misterioasa nu mai era la locul ei. Disparuse ca prin minune si nimeni nu si-a explicat cum a fost posibil.

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum

%d blogeri au apreciat: